VIDEO Turcia răspunde cu bombardamente masive atacului din Siria, în urma căruia au murit 33 de militari turci și acuză Rusia de implicare în atac. Rușii neagă, dar transferă nave de luptă către coasta siriană


  • ACP
  • Feb 28, 2020 16:56
  • 2776
VIDEO Turcia răspunde cu bombardamente masive atacului din Siria, în urma căruia au murit 33 de militari turci și acuză Rusia de implicare în atac. Rușii neagă, dar transferă nave de luptă către coasta siriană

După atacul aerian de joi din nordul Siriei, în Ildib, în care au fost uciși 33 de militari turci și alți 32 au fost răniți, președintele Erdogan a convocat un consiliu de urgență pentru securitatea națională la care au fost prezenți toți miniștrii și înalții funcionari de stat, inclusiv Hakan Fidan, șeful Organizației Naționale de Informații (MIT). După ședința de noapte, care a durat 6 ore, directorul Comunicațiilor prezidențiale, Fahrettin Altun, a declarat pentru presă următoarele: "lovim acum, cu susținere din aer și de la sol, toate țintele cunoscute care aparțin regimului de la Damasc și vom continua să facem asta; ne vom continua operațiunile din Siria până vom termina cu mâinile care ne-au atacat steagul". Ömer Çelik, purtătorul de cuvânt al AKP, partidul de guvernământ, a spus pentru presă următoarele: "toate elementele regimului sirian au devenit acum ținte - Turcia vede acum toate elementele regimului Assad ca ținte ostile". Iar Directoratul Comunicațiilor a dat o declarație de presă în care a anunțat oficial ofensiva armatei turce împotriva forțelor regimului sirian.

Ministrul Externelor, Mevlüt Çavuşoğlu, a avut o convorbire telefonică cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, iar purtătorul de cuvânt prezidențial, İbrahim Kalın, a discutat, tot telefonic, cu Robert C. O'Brien, Național Security Adviser al Statelor Unite.

Secretarul general al NATO a dat deja vineri o declarație în care condamnă atacul armatei regimului Assad și al Rusiei în Ildib, cerând încetarea imediată a acestuia, deși acum armata Turciei este cea care atacă. (sursa: AICI)

Și președintele Franței, Emmanuel Macron, care a avut multe de reproșat Turciei în ultimul an, a condamnat de joi atacul armatei regimului de la Damasc. (sursa: AICI)

Între timp artileria turcă a atacat deja mai multe ținte de pe linia frontului din Ildib, iar obiective din Hama, Nubl și Zahraa au fost lovite de tiruri cu rachete. Latakia, bastion al trupelor ruse, a fost de asemenea atacat cu rachete de armata turcă.

Ministrul Apărării, Hulusi Akar, a declarat că în urma atacului susținut al armatei turce asupra a peste 200 de ținte au fost scoși din luptă, uciși ori răniți, mai mult de 300 de militari sirieni, iar cinci elicoptere, 23 de tancuri, 10 vehicole blindate, 5 camioane cu muniție, sisteme antiaeriene SA-17 și SA-22, au fost distruse, pe lângă 3 depozite de muniție. (sursa: AICI)

Ministrul a mai spus că atacul aerian sirian care a atras replica Turciei a fost lansat atât de precis deoarece militarii ruși cunoșteau foarte bine locul unde se află trupele turcești, în urma coordonării mișcărilor celor două armate făcute tocmai pentru a se evita lovirea neintenționată dintr-o parte către cealaltă. "În ciuda avertismentelor lansate (de armata turcă) după prima lovitură, regimul sirian și-a continuat din nefericire atacul, lovind chiar și ambulanțe", a completat ministrul Akar.

Președintele Erdogan a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin despre atacul aerian al regimului Assad, în care președintele rus a negat orice implicare a trupelor sale. Ministrul de Externe Lavrov a ținut tot vineri o conferință de presă la Moscova în care a declarat că Rusia a făcut și face tot ce poate pentru a proteja trupele turce din Ildib, dar că nu poate împiedică regimul Assad să lovească "teroriștii" aflați la sol în acea regiune. Ministrul Lavrov a mai îndemnat partea turcă să își mențină angajamentele luate în acordul stabilit cu Rusia în septembrie 2018, în care se stabilise de comun acord că Ildib va fi zona de de-escaladare a conflictului, în care vor fi oprite toate actele de agresiune. (sursa: AICI

Între timp, Moscova a trimis două nave ruse de luptă, Admiral Makarov și Admiral Grigorovici, echipate cu rachete de croazieră Kalibr, către coasta siriană, probabil tot în spiritul de-escaladării situației. (sursa: AICI)

Vedeți imaginile bombardamentelor prezentare de presa turcă:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.