Avocata infractorilor Renate Weber și Grapini, front comun cu Pintea: "Privarea de libertate nu trebuie să însemne o condamnare de moarte"


Avocata infractorilor Renate Weber și Grapini, front comun cu Pintea: "Privarea de libertate nu trebuie să însemne o condamnare de moarte"

Renate Weber (Avocatul Poporului) a anunțat la Antena 3, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea, că instituția pe care o conduce se va autosesiza privind episodul în care fosta ministră a Sănătății, Sorina Pintea, a fost dusă cu cătușe la spital. Avocatului Poporului a spus că "privarea de libertate nu trebuie să însemne o condamnare de moarte".

Weber: "Ne-am adresat directorului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti cu unele întrebări, ca să înţelegem următorele lucruri. Vrem să ştim în ce măsură este pregătit să răspundă cerinţelor speciale pe care o persoană le are. Privarea de libertate nu trebuie să însemne o condamnare de moarte. Am cerut informaţii despre procedura cu privire la transportarea unei persoane deţinute către un spital. De ce se fac astfel de scăpari către presă. Am cerut informaţii despre proceduri, protocale pentru a respecta dreptul pacientului la confidenţialitate.

Noi fiind o instituţie în primul rând de mediere, acţiunile pe care le putem face sunt în primul rând de recomandare de schimbare a unor legi sau regulamente şi recomandări privind respectarea legilor. Procedurile trebuie aplicate în aşa fel încât demnitatea persoanelor aflate în această situaţie să fie respectată. Statul este obligat să asigure măsuri de detenţie care să nu îi afecteze starea de sănătate".

Mai mult, eurodeputata PSD Maria Grapini a anunțat că va sesiza Parlamentul European pentru "tratamentul inuman" la care a fost supusă Pintea.

Grapini, pe Facebook: "Apel catre romani! Saptamana viitoare doresc sa vorbesc despre cazul Sorina Pintea, la Strasbourg! Am nevoie de poze in care se poate vedea tratamentul inuman - transport la spital in catuse, a unei femei bolnave!

Precizez: Nu am fost colega de partid,asa cum spun unii care ma injura;asa acum am mai precizat, eu am intrat in politica in 2005,in Partidul Umanist,din revolta. Am ramas umanista indiferent de numele pe care l-a avut de-a lungul celor 14 ani acest partid si am fost in alianta cu PSD la toate alegerile la care eu am candidat!

Nu am fost prietena cu Sorina Pintea dar de cate ori am apelat la ea, in calitate de ministru pentru sesizari de la cetateni sau organizatii profesionale, doamna Puntea si-a facut timp sa discute cu persoanele in cauza!

Pentru a preintampina atacuri, fac precizarea ca am intervenit si pentru alte cazuri (Mariana Rarinca,doamna Secara, Camelia Simicala, judecatorul Mustata etc).Nu conteaza functia, conteaza omul!".

Amintim că Tribunalul Bucureşti a decis, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea. Decizia nu este definitivă. Ea este acuzată că a luat mită sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, bani ce reprezintă un procent de 7% din valoarea unui contract. Contestarea măsurii arestului preventiv va fi judecată vineri, 6 martie, de Curtea de Apel Bucureşti.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.