România, pe punctul de a pierde TOȚI BANII europeni din cauza unei legi inițiate de Daniel Zamfir


România, pe punctul de a pierde TOȚI BANII europeni din cauza unei legi inițiate de Daniel Zamfir

Comisia Europeană a trimis în această săptămână o scrisoare oficială către guvern și alte instituții în care avertizează că un proiect de lege inițiat de către senatorul traseist Daniel Zamfir poate duce la suspendarea tuturor programelor care implementează fondurile europene, transmite G4Media.

Proiectul modifică din temelii legea Curții de Conturi și reia de fapt ad litteram un proiect respins deja de Curtea Constituțională. Textul integral al proiectului poate fi studiat AICI.

Ne exprimăm îngrijorările profunde în legătură cu noile evoluții”, se arată în scrisoarea Comisiei Europene, care indică faptul că adoptarea legii ar duce la ”încălcarea cerințelor de independență a Autorității de Audit” – instituție care face parte din Curtea de Conturi.

Proiectul de lege, inițiat în octombrie 2019, a fost deja adoptat tacit de Camera Deputaților în 11 februarie 2020 și a intrat în dezbateri la comisiile de specialitate din Senat, cameră în care PSD are singur majoritatea. El mai are nevoie de rapoartele de la comisia de buget și comisia economică pentru a intra la votul final în plen.

Miza financiară a acestei probleme este uriașă: e vorba despre cele 18 miliarde de euro pe care România le are la dispoziție în actualul buget al UE.

Una dintre modificările criticate dur de Comisia Europeană este faptul că îi acordă președintelui Curții de Conturi competența exclusivă de sesizare a organelor de urmărire penală în cazul în care, în urma controlului, se constată că o instituție a cheltuit banii publici cu încălcarea legii. În legea aflată în vigoare, sesizarea organelor de urmărire penală se face de către conducătorul departamentului care realizează raportul de audit.

O altă modificare promovată de Daniel Zamfir și criticată de Bruxelles este limitarea independenței Autorității de Audit – organism independent acreditat de Comisia Europeană, aflat sub autoritatea Curţii de Conturi – prin faptul că ar fi obligată să-şi însuşească toate constatările făcute de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice – instituţie subordonată politic aflată în subordinea Guvernului.

Context. Același proiect a mai fost adoptat în 2018, în ciuda unor proteste similare ale Comisiei Europene, dar Curtea Constituțională l-a declarat neconstituționat pe motive extrinseci (nu a respectat principiul bicameralismului).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.