Coronavirus: Ludovic Orban explică de ce nu a luat, momentan, decizia de a închide școlile


Coronavirus: Ludovic Orban explică de ce nu a luat, momentan, decizia de a închide școlile

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat marți, în contextul crizei privitoare la coronavirus, că nu se poate lua în calcul în prezent amânarea alegerilor locale, în condițiile în care încă nu s-a stabilit data acestora. Mai mult, liderul liberalilor a precizat că alegerile parlamentare anticipate sunt la mâna Parlamentului. 

Ludovic Orban: "Încă n-am stabilit data alegerilor locale. Cum să amânăm alegerile locale dacă încă n-am stabilit data lor? Alegerile anticipate sunt la mâna Parlamentului. Dacă Parlamentul respinge două pr"opuneri de Guvern, înseamnă că se ajunge la alegeri anticipate". 

Mai mult, Ludovic Orban a spus că Guvernul interimar pe care-l conduce este stăpân pe situație și ia toate măsurile necesare pentru a combate criza legată de coronavirus. 

Ludovic Orban: "Guvernul pe care-l conduc este stăpân pe situație și va face tot ceea ce este necesar și posibil în situația în care ne găsim. Toate rezultatele de până acum demonstrează acest lucru. Vă voi da câteva exemple. N-am avut nicio îmbolnăvire în condițiile în care am avut peste 2500 de persoane care au revenit în țară  după sărbătorirea Anului Nou Chinezesc. De asemenea, astăzi, după foarte multe zile în care au venit mii și mii de oameni din Italia, noi am avut capacitatea prin măsurile de verificare pe care le-am implementat atât privind transportul aerian, cât și privind transportul feroviar și rutier, prin deciziile pe care le-am luat de a introduce în carantină instituționalizată pe toți aceia care vin din zone roșii și de a-i introduce în izolare la domiciliu pe toți aceia care vin din zone unde există un număr semnificativ de infecții cu coronavirus. Vă reamintesc că sunt aproape 13 mii de persoane în carantină instituționalizată sau la domiciliu. Am luat toate măsurile care se impun cu privire la viteza de derulare a anchetelor epidemiologice pentru orice caz care a fost diagnosticat. Intenționăm să extindem anchetele epidemiologice și la persoanele cu care au intrat în contact persoanele care sunt diagnosticate. Am făcut achiziția simplificată, datorită unei OUG pentru care am fost criticați, a foarte multe materiale, substanțe, reactivi ș.a.m.d., aspecte necesare în prevenirea și combaterea epidemiei".

Cât despre faptul că i se solicită suspendarea cursurilor din școli, Ludovic Orban a atras atenția că măsura este în analiză, întrucât există 2 obstacole și anume, în primul rând, perturbarea procesului educațional, iar în al doilea rând copiii nu pot fi lăsați sub supraveghere, existând un risc mai mare de contaminare în cazul în care vor sta acasă și nu va avea cine să îi supravegheze. 

Ludovic Orban: "Am văzut că toată lumea se pricepe la toate măsurile pe care trebuie să le ia Guvernul. Această măsură este în analiză. Nu e o măsură care poate fi luată ușor. O măsură de închidere a școlilor perturbă procesul educațional și lipsește elevii de posibilitatea de a primi toate informațiile necesare și se va crea un gol în ceea ce privește derularea serviciului educațional. În al doilea rând, este o măsură care trebuie pregătită. Puneți-vă întrebarea ce fac copiii când nu mai merg la școală. Rămân acasă. Pot să stea ei sub supraveghere? Există în fiecare familie un bunic sau o bunică sau un membru al familiei care nu lucrează? Copiii nu pot fi lăsați fără supraveghere. Dacă nu îi mai ducem la școală și îi lăsăm acasă fără supraveghere, s-ar putea să fie un grad de expunere mai mare la riscul de contaminare decât dacă se duc la școală într-un cadru organizat, aflați sub supravegherea cadrelor didactice. Astfel de măsuri trebuie luate după o analiză extrem de serioasă. Nu se pot lua măsuri fără analize serioase".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.