O propunere minunată! Rusia să plătească DESPĂGUBIRI Basarabiei pentru războiul din 1992 soldat cu ocupație rusească


O propunere minunată! Rusia să plătească DESPĂGUBIRI Basarabiei pentru războiul din 1992 soldat cu ocupație rusească

Deputat DA, ambasadorul Iurie Reniță propune ca Parlamentul Republicii Moldova să își asume printr-o decizie oficială faptul că, în 1992, pe Nistru, a avut loc un război în toată regula, în contextul în care Federația Rusă a invadat o parte a țării, și nicidecum un ”conflict fratricid”, așa cum susține Igor Dodon și întreaga propagandă a Kremlinului.

Totodată, Reniță propune o evaluare a pierderilor provocate de război și susține că Republica Moldova trebuie să solicite despăgubiri din partea Moscovei. 

În cadrul ședinței plenare a Legislativului, Iurie Reniță a vorbit, potrivit Deschide.md, despre evenimentele din 1992, menționând că în acea perioadă cetățenii pe Nistru au apărat cu arma în mână independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova împotriva unui „agresor înarmat până-n dinți cu scopul de a distruge orice dorință firească de a ne constitui ca stat suveran ce împărtășește valorile democratice și europene”.

„Profund regretabil că Federația Rusă, prin vocile marionetelor locale recrutate, rescrie istoria în favoarea sa și din agresor se erijează în pacificator, impunându-le să promoveze ideea falsă că nu a existat agresiune, ci a fost un război civil fratricid. Cunoaștem foarte bine cine sunt autorii acestor declarații din fostele și actuala guvernare. Toate aceste acțiuni și declarații denotă faptul că guvernarea de la Chișinău își bate joc de suferințele a zeci de mii de familii îndurerate și de sângele eroilor noștri căzuți în acel război de apărare legitimă”, a spus parlamentarul.

Potrivit lui Iurie Reniță, conducerea statului, „în frunte cu Igor Dodon, în loc să aibă grijă de combatanți, le profanează memoria și patriotismul de care au dat dovadă în momente tragice”.

Acea conducere care a mers la Tiraspol și Bender și a demus flori la monumentele mercenarilor cazaci și a soldaților din Armata a 14-a care au luptat împotriva tânărului nostru stat independent”, a precizat el.

În acest sens, ambasadorul a venit cu un set de amendamente legislative, printre care, solicitarea către Parlament de a da o apreciere politică a evenimentelor din acea perioadă.

„În anul 1992 pe Nistru a avut loc nu un conflict, ci o agresiune militară, un război declanșat de Federația Rusă împotriva independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a spus el.

Mai mult ca atât, Iurie Reniță a propus o evaluare a pierderilor provocate de război.

„Trebuie să insistăm pe despăgubiri, exact cum au procedat statele Baltice. Pentru toate aceste pierderi uriașe care au ruinat Republica Moldova în urma războiului declanșat de Federația Rusă, Parlamentul urmează să facă o evaluare deplină și să solicite despăgubiri”, a menționat Reniță.

La fel, insistă parlamentarul, ziua de 2 martie trebuie să fie declarată Ziua Recunoștinței și Demnității Naționale, „în semn de profundă recunoștință față de combatanții și voluntarii noștri care au luptat eroic împotriva Armatei a 14-a”.

Mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.