Ștefan Mandachi anunță DEZASTRUL în economie: ”Vor intra în faliment în maxim 30 zile 90% din restaurante și magazine!” Ce măsuri urgente trebuie să adopte Guvernul


Ștefan Mandachi anunță DEZASTRUL în economie: ”Vor intra în faliment în maxim 30 zile 90% din restaurante și magazine!” Ce măsuri urgente trebuie să adopte Guvernul

Antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi, cunoscut drept inițiatorul campaniei #ȘÎEU, care a construit din banii lui singurul metru de autostradă din Moldova, anunță un adevărat dezastru economic pe fondul epidemiei de coronavirus. 

Mandachi face un apel către premierul în funcție, Ludovic Orban, dar și către Florin Cîțu, premierul desemnat, în care explică pericolul răspândirii panicii în rândul populației.

”Domnilor Prim-miniștri Orban și Câțu,
Nu mai am niciun chef de ironii: înțeleg total gravitatea generată de Coronavirus și respect orice măsură, pentru că mi-e teamă, dar dacă lucrurile continuă așa (panică și haos), falimentul bate la geamul unei întregi industrii: conform CNN industria Horeca este cea mai afectată de către Coronavirus.”, își începe el mesajul. 

Acesta mai subliniază că închiderea totală a mall-urilor, unde se află majoritatea restaurantelor Spartan, va genera un lanț întreg de falimente. 

”Afacerile mele sunt în locuri aglomerate. Nimeni nu face comerț în pustietate (de aceea orice comerciant normal la cap caută VADUL). Dar dacă se închid mallurile, vor intra în faliment în maxim 30 zile 90% din restaurante și magazine. E foarte simplu: intrările de numerar se diluează, eu nu mai plătesc furnizorii mei, furnizorii mei nu-și mai plătesc furnizorii lor, bani de salarii nema și iată cum intervine colapsul. Imediat. Probabil cei mai puternici vor rezista. Sper să fiu șî eu printre ei, dar dacă pică piața, își mai revine când o face răchita micșunele. Și dacă falimentează vecinul, mă afectează indirect, chiar dacă aparent am motive (naive) de bucurie că am rămas printre ”puternici”, a mai scris el. 

CE MĂSURI TREBUIE SĂ IA GUVERNUL PENTRU A SALVA SITUAȚIA 

 Ștefan Mandachi spune că Guvernul trebuie să ia urgent o serie de măsuri esențiale pentru a salva antreprenorii de la faliment până la calmarea apelor și revenirea la normal. De asemenea, a criticat dur nereturnarea TVA-ului datorat de stat către firme. 

”Vă solicit urgent măsuri (aceleași propuse coerent de către Călin Ile, președintele FIHR):
- scutire de la impozitul pe salarii șase luni – un an (deja am pierdut mult mai mult de-atât)
- OUG, care să susțină concret, faptic și palpabil toată industria ospitalității
- plata imediată a datoriilor statului către operatorii privați.

De exemplu eu aștept restituire de TVA de la Stat, dar în același timp, am credite bancare. Cum vine asta? Adică eu plătesc dobânzi la bănci în timp ce banii mei sunt la cheremul Statului, care nu-mi plătește niciun cent penalizare, chiar dacă prelungește (abuziv) după propriul chef restituirea banilor, care nu i se cuvin și nu-i aparțin. S-a întâlnit hoțu cu prostu: eu plătesc orice secundă de întârziere, Statul se face că plouă a mai scris Ștefan Mandachi în postare. 

La final, Mandachi taxează dur lipsa de curaj a mediului privat de a lupta pentru drepturile care i se cuvin. 

”Apel către inconștienții de antreprenori: fiți vocali și apărați-va drepturile, evident, în conlucrare cu autoritățile, ca să stârpim împreună cu tâmpenia asta de virus! Dar nu mai stați pe silent la cutie!!!

P.S.: Eu cunosc istoria românilor foarte bine (atenție, a românilor, NU a României. Numele de România este consacrat în Constituția din 1866, nu cum cred unii deștepți, că de la Decebal). Am învățat la școală, înțelegi? Le dau lecții la istorie și-n somn la mai bine de 99% dintre influensări. De aia îmi dau seama perfect de ce suntem unde suntem ca nație: capul plecat, sabia nu-l taie... de aia... ăsta-i mediul privat din România 2020: încovoiat! , a încheiat el.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.