Pedepse până la închisoarea pe VIAȚĂ în Grecia, pentru răspândirea COVID19. Cele mai mici condamnări pot fi de la 3 la 10 ani!


  • ACP
  • Mar 13, 2020 13:17
  • 48726
Pedepse până la închisoarea pe VIAȚĂ în Grecia, pentru răspândirea COVID19. Cele mai mici condamnări pot fi de la 3 la 10 ani!

După ce au început să se înmulțească și în Grecia cazurile de îmbolnăviri cu COVID19, Curtea Supremă de la Atena a anunțat, joi, că nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii va fi considerată infracțiune gravă și tratată cu maximă severitate.

Într-un document trimis către toate procuraturile, Vassilis Pliotas, membru al Curții Supreme, citează articolul 285 din Codul Penal care prevede pedepse foarte dure pentru cei care încalcă dispozițiile date pentru prevenirea răspândirii pandemiei.

Procurorii sunt îndemnați să intrevină categoric atunci când un individ s-a comportat într-o manieră care ”a pus în pericol drepturile fundamentale legale cum ar fi dreptul la viață și dreptul la protejarea sănătății”. Cei găsiți vinovați de încălcarea dispozițiilor legate de limitarea riscului răspândirii pandemiei pot primi condamnări de până la 3 ani de închisoare cu executare, dar dacă în urma acțiunilor lor va rezulta moartea unei persoane pedeapsa urcă la 10 ani, iar dacă rezultatul încălcării dispozițiilor legale duce la moartea mai multor persoane, pedepsa merge până la închisoarea pe viață – mai multe detalii AICI.

Documentul Curții Supreme vine după o anchetă care a vizat mai multe persoane care ar fi încălcat ordinul de a sta în casă, în carantină, după ce au fost găsite suspecte de infectarea cu COVID19, la începutul lunii acesteia, în Patra, un oraș cu port din vestul țării, dar și în contextul deciziilor luate de Grecia pentru a institui măsuri mai dure de limitare a răspândirii pandemiei. În momentul de față sunt înregistrați 117 pacienți infectați cu coronavirus în Grecia – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.