Senatorul liberal infectat cu COVID-19, vizat de un dosar penal in rem


Senatorul liberal infectat cu COVID-19, vizat de un dosar penal in rem

Parchetul General a deschis un dosar penal in rem, pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul senatorului PNL Vergil Chiţac, care a infectat mai multe persoane cu noul coronavirus. Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz, ancheta urmând să stabilească dacă senatorul Chițac a luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea virusului.

"În cursul zilei de astăzi, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, în temeiul art. 292 din Codul de procedură penală, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal, în cauza privind un membru al Senatului României care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19.

Menționăm că măsurile dispuse în prezenta cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție", transmite Biroul de presă al PÎCCJ.

Amintim că senatorul PNL Vergil Chițac a fost prezent în perioada 17-19 februarie la o reuniune NATO la Bruxelles. Secretariatul general al Adunării NATO a emis un document pe 6 martie 2020, în care participanții reuniunii erau anunțați că unul dintre membrii delegației franceze de la adunarea parlamentară NATO din perioada 17-19 februarie a fost depistat pozitiv cu COVID-19 pe 5 martie. Astfel, Chițac ar fi ștuit din data de 6 martie că este suspect de infecție cu COVID-19, dar a ignorat avertismentul NATO și, mai mult, a participat pe 8 martie la o petrecere la care se aflau 400 de persoane, de Ziua Femeii, și la ședința BPN de luni a PNL.

Pe de altă parte, Chiţac susţine că a aflat de documentul emis de NATO în data de 9 martie, iar în aceeaşi zi a contactat un medic, care i-a spus să stea liniştit dacă nu are simptome.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.