Financial Times: Rusia răspândește fake news pentru a crea haos și panică în Occident, în criza COVID-19


Financial Times: Rusia răspândește fake news pentru a crea haos și panică în Occident, în criza COVID-19

Un document de nouă pagini dezvăluit de Financial Times avertizează că o operațiune rusească de dezinformare este în curs de desfășurare pe Internet, folosind aceleași conturi utilizate în perioada Brexit, scrie Corriere della Sera, potrivit G4media.ro.

Este vorba despre mii de mesaje și știri distribuite pe Internet pentru a răspândi „confuzie, panică, frică” legate de Covid-19. Uniunea Europeană este convinsă că Rusia folosește aceleași arme digitale din timpul campaniilor de dezinformare din jurul referendumului privind Brexitul, revoltele „vestelor galbene” din Franța sau pentru defăimarea sistematică a „căștilor albastre” din Siria.

Documentul – care a fost întocmit de Serviciul European de Acțiune Externă, datează de acum două zile și a fost dezvăluit de ziarul Financial Times – ilustrează încercările de a exploata reacțiile cetățenilor europeni la pandemie: „Scopul global al Kremlinului este să agraveze criza din țările occidentale, subminând încrederea în sistemul național de sănătate și împiedicând astfel un răspuns eficient la situații de urgență”. Aceleași conturi (legate de structurile statului rus) folosite deja în alte operațiuni sunt implicate în dezinformare: din 22 ianuarie publică mesaje în italiană, engleză, spaniolă, germană, franceză.

De exemplu, în Italia, acestea își propun să exacerbeze neîncrederea față de capacitatea guvernului de a gestiona epidemia, în timp ce în Spania „răspândesc povești apocaliptice și acuză capitaliștii că vor să profite de haosul cauzat de virus”. În același timp, este apreciată la superlativ conducerea autocratului Vladimir Putin și deciziile sale pentru limitarea răspândirii infecției.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.