Deputatul Stelian Ion calmează spiritele: NU se instaurează DICTATURA în România!


Deputatul Stelian Ion calmează spiritele: NU se instaurează DICTATURA în România!

România şi încă trei state membre ale Consiliului Europei, respectiv Republica Moldova, Letonia şi Armenia, au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului, conform AFP. 

Aceste patru state membre ale Consiliului Europei au ”notificat oficial” în ultimele zile că se află în stare de urgenţă şi activează derogarea prevăzută de articolul 15 al Convenţiei, a explicat pentru France Presse un purtător de cuvânt al Consiliului Europei, care a subliniat că şi alte state ar putea să procedeze la fel ca urmare a progresiei rapide a epidemiei de coronavirus în Europa.

Judecătorul Cristi Danileț a considerat hazardat demersul României, asemănând situația cu ceea ce a făcut Erdogan, punând bazele unui regim dictatorial în Turcia. 

Cristi Danileț: "Asta înseamnă că, cu excepția dreptul la viață și interzicerea torturii, se poate renunța la orice drept al omului. Turcia lui Erdogan a făcut asta ca să poată fi arestați și condamanți în afara regulilor obișnuite opozanții regimului .

Consider hazardată această solicitare a României și, ca judecător, sunt obligat să o denunț publicului. AȘA CEVA NU SE POATE FACE! Nu suntem în război cu oamenii sau cu vreun alt stat, ci cu un nenoricit de virus".

În schimb, deputatul USR Stelian Ion, de profesie avocat, a explicat pentru Epoch Times că nu este veridică idea că s-ar putea instaura dictatura în România, ci este vorba despre o restrângere de drepturi cu scopul de a permite luarea unor măsuri prin care să fie combătută extinderea epidemiei de coronavirus.

Astfel, parlamentarul a identificat două posibile restricții ce pot apărea pe viitor: 

1. Putem vorbi la un moment dat, spre exemplu, de limitarea dreptului la protecţia vieţii, de fapt, încălcarea, cumva, a vieţii private şi încălcarea dreptului la intimitate, în momentul în care se pune problema unor baze de date cu persoanele infectate, cu persoanele suspecte, care să fie pusă la dispoziţia personalului medical.

2.  La un moment dat, am văzut că în alte state europene s-a ajuns la limitarea dreptului la libera circulaţie şi putem aştepta ca şi în România să se întâmple la un moment dat la fel. 

Redăm declarația deputatului Stelian Ion: 

"Părerea mea este că nu ar trebui să ne alarmăm pentru situaţia asta. Este clar că în situaţii de urgenţă există nişte limitări ale drepturilor şi autorităţile fac nişte demersuri în sensul asta. Adică, nu e o chestiune pe care şi-o dorească nici preşedintele [României, Klaus Iohannis – n.r.]. Nu aş face comparaţie cu regimul din Turcia şi nu aş lansa ideea că se pregăteşte aici instaurarea unei dictaturi.

Nicio vorbă de aşa ceva. Dar, e clar că limitarea unor drepturi… Şi putem vorbi la un moment dat, spre exemplu, de limitarea dreptului la protecţia vieţii, de fapt, încălcarea, cumva, a vieţii private şi încălcarea dreptului la intimitate, în momentul în care se pune problema unor baze de date cu persoanele infectate, cu persoanele suspecte, care să fie pusă la dispoziţia personalului medical.

Am primit semnale de alarmă în sensul ăsta, medicii vor să afle şi ei, să aibă acces la baza asta de date, şi atunci chestiuni legate de protecţia datelor cu caracter personal deja o putem privi în altă notă. Şi poate e mai bine pentru sănătatea publică să ştim care sunt acele persoane aflate în carantină, să ştim care sunt perioadele, să ştim ce se întâmplă cu fiecare, şi medicii să aibă şi ei accesul la bazele astea de date.

Şi atunci, în faţa unor astfel de limitări… la fel dreptul de liberă circulaţie. La un moment dat, am văzut că în alte state europene s-a ajuns la limitarea dreptului la libera circulaţie şi putem aştepta ca şi în România să se întâmple la un moment dat la fel. De altfel, chiar circula un astfel de draft şi este o măsură cerută, o măsură potrivită, având în vedere că în România nu s-au făcut suficiente testări. Şi am putea compensa chestiunea asta cu încetarea sau diminuarea mişcării cetăţenilor între localităţi, în cadrul localităţilor. Depinde. Şi atunci, evident că intri în conflict cu nişte drepturi fundamentale care se diminuează".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.