200.000 de contracte de muncă, suspendate pe fondul epidemiei de coronavirus


200.000 de contracte de muncă, suspendate pe fondul epidemiei de coronavirus

Epidemia de coronavirus va fi, se pare, dublată de o criză economică acută, ce dă deja primele semne de îngrijorare pentru populație. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că până acum, aproape 200.000 de contracte de muncă au fost deja suspendate în România, iar vârful epidemiei nici măcar nu a fost atins.

De aceea, există o îngrijorare legitimă la nivel guvernamental cu privire la faptul că numărul contractelor suspendate s-ar putea dubla. De asemenea, mai multe afaceri private au decis să continue activitatea, scăzând însă salariile angajaților în această perioadă. 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru vorbește acum despre o situația gravă pe piața locurilor de muncă din România.

"E o situație gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forță, ci suspendate, este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400.000 pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție".

Guvernul a găsit o soluție temporară pentru situațiile de criză care vor apărea cu siguranță la nivel individual și aici ne referim, desigur, la plata unui șomaj tehnic pentru persoanele care s-au trezit peste noapte cu contractele de muncă suspendate. Violeta Alexandru susține că ordonanța de urgență care reglementează șomajul tehnic este deja în procedură de publicare în Monitorul Oficial.

Procedura va fi, se pare, una simplă, astfel că firmele se vor putea prezenta la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și vor putea cere accesarea celor 75% din salariul mediu brut.

"Aceste companii vor obține de la Ministerul Economiei un certificat. Măsurile vor fi simple, nu este momentul să facă nenumărate hârtii. Pe baza certificatului obținut se vor prezenta la agențiile județene pentru ocuparea forței de munca in vederea accesării fondurilor - 75 la sută din salariul fiecărei persoane, până la 75 la sută din salariul mediu brut", a spus ministrul într-o intervenție televizată.

Amintim că, pe întreaga perioadă a stării de urgență, localurile, saloanele de înfrumusețare, restaurantele nu vor mai funcționa.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.