Cum a fost un chitarist, asmatic și diabetic, amendat și umilit de Poliție în baza Ordonanței Militare nr 3, înainte de intrarea în vigoare. Organul habar nu avea ce e declarația pe propria răspundere


Cum a fost un chitarist, asmatic și diabetic, amendat și umilit de Poliție în baza Ordonanței Militare nr 3, înainte de intrarea în vigoare. Organul habar nu avea ce e declarația pe propria răspundere

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, marți seară, de jurnalistul Cristian Ștefănescu (Digifm și Deutsche Welle) ce garanții poate oferi că nu vor exista abuzuri împotriva cetățenilor având în vedere ”îngrădirea periculoasă a drepturilor fundamentale prin centralizarea excesivă a informațiilor și derogarea de la CEDO despre care s-a aflat din presă”, dar și faptul că „în spatele instituțiilor sunt oameni totuși”. „Activitatea mea de 30 de ani e cea mai bună garanție. Sunt un apărător al democrației, al drepturilor și libertăților”, a răspuns premierul Orban fără să clipească.

Până la Dumnezeu te mănâncă sfinții însă.

Cu multe ore înainte de intrarea în vigoare a Ord. Militare nr.3 (lucru care s-a întâmplat miercuri, 25.03, de la ora 12.00), Poliția a ieșit la vânătoare de contravenienți pe străzile Bucureștiului.

Chitaristul Andrei Vlad Motanu (Mărgineanu band) povestește despre cum a fost amendat seara trecută (marți seară), cu mai bine de 12 ore înainte ca ultimele restricții să poată fi aplicate oficial și despre cum i-au refuzat polițiștii declarația pe propria răspundere, hârtie despre care s-a vorbit deja în exces în spațiul public și despre care angajații MAI ar fi trebuie să aibă habar.

Andrei Vlad Motanu: "De obicei, sunt unul care se abține în a prolifera invective sau vulgarități și scârboșenii pe net, mai ales la adresa autorităților Dar azi la 21.30, când mi s-a terminat puful de astm, m-am gândit că am timp să iau altul de la farmacia non stop de peste drum până în ora 22 când intrau în vigoare restricțiile vieții. Afară, vreme frumoasă foc, de plimbare,( lapoviță și vânt). Evident, doar ce am trecut strada că uite și nino nino poliția locală FMM.

-Unde mergeți?!

-La Farmacie. Am astm, diabet și oricum încă nu e 22.

-Nu vă credem. Cred că mergeți să vă luați țigări și băutură.

-De la farmacie?! Îmi iau și d alea dacă ordonați Dvs, dar nu cred că au pe stoc la farmacie. Nici măcar spirt, dar din ăla nu am prea servit până acum.

-Aaa nu, dar de la benzinărie.

-Pai până la benzinaria cea mai apropiată, fac juma de ora pe jos, dacă nu bate vântul din fata.

-Actele va rog.

-Uitati buletinul și declarația vieții pe propria răspundere, printată și completată.

-Aia nu ne interesează.

-Eu credeam că da, că d'aia am completat-o.

-Stati mai departe de mașină, mi-a zis gaboru' din dreapta in timp ce își aprindea o țigară în mașină poliției locale.
Era undeva in jurul orei 21.30. Până au terminat ei de redactat procesul verbal de amendă contravențională de zece bulioane, pe motiv că am fost găsit brambura pe străzi după 22, deși ei mă opriseră la 21 30, s-a făcut și de orele 22. Nu prea știau ei cam ce scrie in OUG, așa că unu din ei, ăla cu țigarea, citea de pe mobil, și ălalalt scria procesul verbal.

-Ok ați terminat procesul, că e un pic de cam frig afara!?

-Da! Îl semnezi?

-Pai dati-mi-l sa îl citesc, și eventual sa adaug mențiuni.

-Nu se poate. Ți-l citim noi.

-Ok

-Deeeci, cutare a fost prins brambura umblând sa-si ia țigări și...

-Stop, v-am spus că nu am iesit la promenada după orele 22, ci la 21.30 pt spray de astm, Ventoline. Am și declarația aia pe propria răspundere, cum scrie in OUG-ul pe care îl citește colegul de pe mobil.

-Nu ne interesează. Semnați?

-Fara mențiuni, nu.

-Ok.

-Dar dati-mi și mie o copie sa contest amenda.

- Dacă nu ați semnat nu va dam nimic. O sa o primiți prin poștă.

Pai sa nu va iau eu toate organele statului in organul din dotare!?

Mor cu ăștia doi de la locală de gât, pentru abuz în serviciu și orice alte invenții juridice mai gasesc chiar daca să îmi vând trei rinichi.

PS: îmi cer scuze, am tot scris de OUG. In perioada Stării de Urgență, cu că nu se mai conduce prin Ordonanțe de Urgență cu prin Ordonanțe Militare. Așa e titulatura".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.