Se prăbușește sistemul spitalelor de stat. Medici și pacienți plătesc ani de corupție și cinism. Nevinovați vor muri din nou!


Se prăbușește sistemul spitalelor de stat. Medici și pacienți plătesc ani de corupție și cinism. Nevinovați vor muri din nou!

A devenit o știre aproape banală: medici și pacienți au fost infectați cu covid-19 pentru că nu s-au luat banale măsuri de protecție. Spitalele sunt închise în plină pandemie, sute de cadre medicale sunt în carantină, oamenii mor cu zile, plătind incompetența unor manageri numiți politic. Se repetă oarecum scenariul dezastrului de la Colectiv, doar că amploarea dezastrului este acum de sute de ori mai mare.

Realitatea este, stimați prieteni, că sistemul spitalicesc de stat se prăbușește, precum un colos cu picioare de lut. Când valul de infecții va atinge punctul maxim, acest sistem nu va mai fi capabil să trateze o banală apendicită, darmite un grav bolnav. Poate vor fi câteva insule, cu acces limitat, pentru demnitari, dar 99% din sistem este deja în colaps.

De ani întregi am scris despre această nenorocire. Nu, nu am scris. Am avertizat. Am strigat! Am făcut tot ce era omenește posibil să arăt că ceea ce politrucii români numesc “sistemul spitalicesc de stat“ este de fapt o mașinărie de exterminare. Bineînțeles, sistemul era, în primul rând, o mașină de făcut bani. Bani pentru mogulii numiți politic în fruntea spitalelor. Bani pentru șefii lor politici. Bani pentru partid. Cazul Pintea e recent și toți îl avem în minte, dar, de fapt, e doar vârful ghețarului. Din cele peste 300 de spitale de stat din România, imensa majoritate sunt date pe mâna unor “manageri“ puși acolo ca să încaseze comisioane, să facă angajări pe pile și să cotizeze la partid. La Suceava, spitalul județean a picat din vina managerului susținut politic de PNL. În București, la spitalul universitar de urgență, tot un manager incompetent, susținut însă de PSD, a permis răspândirea infecției. Oamenii aceștia nu știau decât un singur lucru: să sifoneze resursele spitalului. Acum, când a venit criza, sunt paralizați de frică – frica să nu se infecteze și ei - și habar nu au ce să facă. În fața dezastrului, mulți manageri de spitale nici măcar nu așteaptă să fie demiși, ci dezertează: își iau concediu sau pur și simplu stau acasă, izolați.

Pentru români, am un sfat: stați în casă și evitați orice contact cu spitalele de stat. Te duci acolo pentru o boală banală, tratabilă, și te căpătuiești cu un virus chinezesc sau cu o infecție nosocomială (n-am uitat de ele...).

Însă, când se termină această criză, sub nici o formă nu trebuie să uităm și să lăsăm lucrurile neschimbate, cum s-a întâmplat după Colectiv. Pandemia de coronavirus este cutremurul de care avea nevoie sistemul medical de stat. Pe ruinele acestui dezastru putem construi. Putem construi un sistem nou, pentru pacienți, nu pentru hoții Ciumei Roșii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.