Cercel, la începutul anului: "Riscul să avem un caz COVID-19 în România e substanțial redus!"


Cercel, la începutul anului: "Riscul să avem un caz COVID-19 în România e substanțial redus!"

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a precizat, pe 27 ianuarie, într-o conferinţă de presă, că riscul ca noul coronavirus din China să ajungă în România este extrem de redus.

"China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus", spunea Cercel. (vedeți video AICI)

În prezent, în România s-au înregistrat 1952 de cazuri de COVID-19 și 46 de decese. 

Tot Cercel zicea pe 12 martie că spirtul medicinal "nu e biocid, nu folosește la nimic", astfel nefiind eficient ca dezinfectant în contextul protejării față de coronaivrus. Președintele Societăţii Române de Microbiologie, doctorul Alexandru Rafila, a atras atenția că nu este corectă afirmația lui Cercel, spirtul fiind un dezinfectant al suprafețelor. (sursa: Mediafax

Doctorul Rafila: "Alcoolul sanitar e dezinfectant. El e folosit pentru dezinfecția unor suprafețe. Nu putem să spunem că nu are niciun efect, pentru că spirtul are un efect dezinfectat. Concentrația optimă e 70%. Utilizarea lui ca antiseptic nu prea mai e recomandată. În primul rând nu are timp de contact pe tegumente. Atunci preferăm să folosim un gel care conține același lucru, alcool etanol în aceeași concentrație, 70%. El pătrunde în profunzime și nu distruge tegumentul. Atunci se recomandă utilizarea acestor dezinfectanți, tot pe bază de alcool. Iar suprafețele, sigur putem folosi și spirt, se folosesc dezinfectanți pe bază de clor. O soluție diluată corespunzător e suficientă pentru inactivarea oricărui microorganism care e patogen, inclusiv pentru curățarea acestui coronavirus".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.