COVID-19 face ravagii în economie: peste 950 de mii de români s-au ales cu contractele suspendate sau încetate. Cele mai afectate domenii de activitate


COVID-19 face ravagii în economie: peste 950 de mii de români s-au ales cu contractele suspendate sau încetate. Cele mai afectate domenii de activitate

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat miercuri datele cu privire la situația contractelor de muncă suspendate (șomaj tehnic)/încetate, înregistrate la Inspecția Muncii.

Astfel, de la decretarea stării de urgență din pricina epidemiei de coronavirus (16 martie) până în data de 1 aprilie, 795.291 de contracte individuale de muncă au fost suspendate (207.688 – Industria prelucătoare, 156.361 – Comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, 110.667 – Hoteluri și restaurante) și 155.675 de contracte individuale de muncă au fost încetate (30.873 - Comerț cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, 27.174 - Industria prelucrătoare, 19.254 - Construcții).

Comunicatul Ministerului Muncii: "Reamintim că Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.  

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică.

Mai multe informații sunt disponibile în paginile de internet ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă/Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați Secretar de Stat, Tudor Polak.".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.