Acuzatul e cel mai bun consultant: Cumpănașu a devenit sfătuitor al guvernului cu privire la cheltuirea banilor UE


Acuzatul e cel mai bun consultant: Cumpănașu a devenit sfătuitor al guvernului cu privire la cheltuirea banilor UE

Acuzat chiar într-un dosar de fraudare a fondurilor europene, fostul aspirant la conducerea României, Alexandru Cumpănașu, a reușit totuși să se mențină într-o poziție de influență publică, în ciuda eșecurilor din trecut. Astfel, omul cunoscut doar pentru că este rudă îndepărtată a fetei ucise de monstrul din Caracal a ajuns să fie sfătuitor al guvernului liberal în privința modului de cheltuire a banilor de la Uniunea Europeană.

Coaliția Națională pentru Modernizarea României a fost desemnată printr-o decizie a premierului Ludovic Orban, publicată în Monitorul Oficial pe 27 aprilie, să facă parte dintr-un organism consultativ, coordonat de Ministerul Fondurilor Europene. Practic, organizația condusă de Alexandru Cumpănașu a fost inclusă în Comitetul pentru Parteneriatul cu Mediul de Afaceri, prin decizia guvernului. Rolul acestui comitet este acela de elaborare și implementare a programelor operaționale aferente cadrului financiar multianual 2021-2017. Din el fac parte peste 30 de instituții și organizații, precum Academia Română, Camera de Comerț, Asociația Constructorilor de Automobile din România, Asociația Română a Băncilor sau Coaliția pentru Dezvoltarea României.
Reacția reprezentanților guvernului, imediat după ce revelația publică s-a produs, a fost una de respingere a ideii, ba chiar se vorbește acum despre o eroare birocratică. Potrivit unor promisiuni făcute astăzi, eroarea va fi și revizuită.

În luna decembrie a anului trecut, DNA Constanța l-a pus sub acuzare pe Alexandru Cumpănașu sub acuzațiile de furnizare de date false într-un proiect de fonduri europene, derulat de Școala Națională de Studii Politice și Administrative București. La momentul acela, Cumpănașu a susținut că a fost solicitat de procurori pentru a da lămuriri legate de un proiect al SNSPA, dar a ținut să precizeze că nu a mințit în privința studiilor sale și doar universitatea trebuie să răspundă cu privire la legalitatea angajării. Tot atunci, el și-a declarat și intenția de a-l da în judecată pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Potrivit declarației sale de avere, Cumpănașu a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4.900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării. Asta în ciuda faptului că nu este absolvent de studii superioare. Mai mult, Cumpănașu a câştigat zeci de milioane de lei din proiecte cu fonduri europene derulate de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, ONG-ul fondat și condus de el. În cadrul proiectelor respective, atât el, cât și soția sa au fost plătiți în calitate de experți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.