BNR comunică datele dezastrului economic. Cu cât a crescut datoria externă a României din pricina guvernării PSD


BNR comunică datele dezastrului economic. Cu cât a crescut datoria externă a României din pricina guvernării PSD

Banca Națională a României a lansat vineri un comunicat de presă (îl puteți citi integral AICI) în care prezintă datele privind creșterea datoriei externe a țării noastre în 2019. 

Astfel, BNR a semnalat că datoria externă totală a României a crescut cu 8,194 miliarde de euro în perioada ianuarie-iulie 2019. 

Redăm un fragment din comunicatul BNR:

"Creșterea datoriei publice directe în primele șapte luni ale anului 2019 a provenit în principal din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor Publice, în valoare nominală de 5 000 milioane euro, precum și din influența prețurilor titlurilor de valoare emise de administrația publică, în valoare de 2 134 milioane euro.

În perioada ianuarie - iulie 2019, datoria externă totală a crescut cu 8 194 milioane euro. În structură:

datoria externă pe termen lung a însumat 73 331 milioane euro la 31 iulie 2019 (68,1 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 7,9 la sută față de 31 decembrie 2018;

datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 iulie 2019 nivelul de 34 280 milioane euro (31,9 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 9 la sută față de 31 decembrie 2018", a precizat BNR.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.