BREAKING NEWS: Președintele Igor Dodon, SUSPENDAT din funcție de Curtea Constituțională. Basarabia, pe un butoi de pulbere


BREAKING NEWS: Președintele Igor Dodon, SUSPENDAT din funcție de Curtea Constituțională. Basarabia, pe un butoi de pulbere

UPDATE 12.20

Președintele Igor Dodon face declarații de presă.

”Luăm în calcul chemarea în stradă, în următoarele zile, a susținătorilor noștri. Sunt în legătură permanentă cu ambasadorii străini. E nevoie de presiune externă asupra Partidului Democrat și  recunoașterea internațională a guvernului condus de Maia Sandu”.

Președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, vorbește de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău:

„Dodon e trădătorul! Pledăm pentru alegeri parlamentare anticipate. Politicienii să se întoarcă la popor.”

Câteva mii de oameni, susținători ai PD, participă la o manifestație în centrul Chișinăului.

V. Plahotniuc: ”Alegeri anticipate vor avea loc pe 6 septembrie, conform unui decret semnat de președintele interimar Pavel Filip. Trebuie organizate și alegeri prezidențiale anticipate”.

UPDATE 11.30

Premierul Maia Sandu face declarații de presă:

”Guvernul trebuie să își înceapă activitatea. Noi nu am venit să ne răzbunăm. Mă adresez conducătorilor instituțiilor publice și tuturor funcționarilor: Vă ordon să vă faceți datoria.
Ordinele superiorilor Dumneavoastră sunt ilegale astăzi. Dar datoria Dumneavoastră este să protejați cetățenii”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ca în America Latină:  În această dimineață, Curtea Constituțională din Republica Moldova, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, îl suspendă pe Igor Dodon din funcția de președinte.

 Atribuțiile acestuia îi sunt acordate premierului interimar, Pavel Filip.

 Filip a cerut Curții permisiunea de a dizolva Parlamentul.

 Deputații PSRM și cei ai Blocului ACUM nu părăsesc Parlamentul.

CITIȚI și BREAKING NEWS: Maia Sandu este NOUL PREMIER al Republicii Moldova. COMPONENȚA Guvernului. DESFĂȘURĂTORUL unei zile de FOC

Partidul Democrat a instalat o scenă în fața Guvernului, unde intenționează să desfășoare o manifestație împotriva PSRM și a Blocului ACUM.

De aseară, clădirile celor mai importante instituții, între care Guvernul, Parlamentul, Procuratura Generală și Ministerul de Interne, au fost încercuite de oameni în civil. Printre ei, sportivi și luptători apropiați Partidului Democrat.

Parlamentul, întrunit de dimineață în ședință plenară, a stabilit uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare a Partidului Democrat. De asemenea, a fost declarat în afara legii Guvernul interimar condus de Pavel Filip.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.