Colectiv, imagini horror ascunse timp de patru ani. Unul dintre șefii ISU cedează nervos și înjură morții: „Lasă-i în p**a mea!”


Colectiv, imagini horror ascunse timp de patru ani. Unul dintre șefii ISU cedează nervos și înjură morții: „Lasă-i în p**a mea!”

Filmările făcute de un subofițer al ISU București Ilfov, ajuns cu primul echipaj de intervenție la sediul clubului Colectiv, în seara de 30 octombrie 2015, și ulterior ascunse chiar și de procurori au ieșit la iveală după patru ani. Libertatea, care a intrat în posesia lor, spune că e vorba despre un film de aproximativ 20 de minute și 40 de secunde, care nu a fost văzut decât de un grup restrâns și ofițeri superiori, posibil și de Raed Arafat, care însă neagă că s-ar fi îngrijit personal de disparția unor posibile copii ale filmării.

Jurnalistul Cătălin Tolontan, de la Libertatea, a declarat că prima întrebare la care vrea un răspuns este: „Cine l-a ascuns, cine l-a văzut și de ce l-au ascuns?”, precizând că nici presa, nici procurorii, nici judecătorii, nici șeful corpului de control al Guvernului Cioloș, Valentin Mircea, cel care a coordonat raportul asupra intervenției de la ”Colectiv”, nu au văzut filmul care a ieșit acum la iveală și care poate fi urmărit pe siteul Libertatea. 



„Pentru că în imaginile filmate de Departamentul de Informare și Relații Publice al ISU se vedea altceva decât versiunea care fusese comunicată oamenilor, anume că intervenția de salvare a vieților a fost impecabilă, aceste imagini nu au fost făcute publice niciodată!”, a declarat cel care a surprins aceste imagini, potrivit Libertatea, care mai scrie că în mijlocul dezorganizării generale, Orlando Șchiopu, unul dintre șefii ISU, cedează nervos și înjură morții: “Lasă-i în p**a mea”

Filmările nu sunt nici în dosarul Colectiv, care se judecă de trei ani, nici în Raportul Corpului de Control, care acuza ”improvizația autorităților”, exact ceea ce se vede în aceste filmările oficiale, care au fost făcute dispărute până azi.

„Înainte ca autoritățile să ne explice că intervenția nu e în haos, că oamenilor nici măcar nu li se ia pulsul de către salvatori, bun, vor explica imaginile, vor spune că a fost perfect, dar până atunci întreb este: dacă totul a fost perfect, de ce ați ascuns imaginile? Sunt 20 de minute de imagine”, a spus jurnalistul Cătălin Tolonta, pentru Digi24.

El a adăugat că aceste întrebări nu sunt retorice: „Așteptăm răspuns la ele! Au nevoie de un răspuns din partea ISU, IGSU, Ministerului de Interne, lui Raed Arafat”.

De ce aceste imagini au fost ascunse? De ce nu sunt la dosar? De ce atunci când Corpul de Control al guvernului Cioloș a făcut un raport critic nu a avut aceste imagini? De ce s-a închis permanent gura familiilor victimelor de la Colectiv, fără să fie prezentat filmul oficial pe care Libertatea îl va prezenta la 10.30? De ce tot timpul s-a ascuns acest film? Cum de Raed Arafat a făcut analize și lecții învățate, așa cum se numea raportul acela, altfel onorabil, și de care toată lumea trebuie să țină seama, fără să aibă principalul element, pentru că acest film ca și altele de la intervenții au mai multe ținte, au un scop multiplu: să fie arătate publicului dacă acțiunile sunt un succes, să-i păzească pe pompieri de situații delicate și mai ales să facă analiza pe intervenție, pentru ca următoarea să fie mai bună”, a completat Cătălin Tolontan.

Ofițerul superior care ne-a dat acest film, după 4 ani de investigații, ne-a spus că nu s-a învățat nimic. Nici nu le-au folosit. După ce le-au văzut s-au speriat. Există o mărturie care spune că un CD a ajuns la Arafat, care a negat, a spus că nu știe de film. Dacă nu știe, cum au făcut analizele în absența filmului și cum puteau oamenii să nu știe de el? Mă refer la ofițerii superiori, Raed Arafat, ministrul de Interne. Noi nu știam dar ei știau că se fac aceste filmări. Era evident că va fi o probă importantă”, a completat jurnalistul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.