Comunismul n-a murit în Parlament. PSD susține un proiect de lege care obligă firmele să le ofere angajaților o parte considerabilă din profit


Comunismul n-a murit în Parlament. PSD susține un proiect de lege care obligă firmele să le ofere angajaților o parte considerabilă din profit

O inițiativă legislativă de-a dreptul comunistă a deputatului independent Adrian Dohotaru a ajuns să fie susținută și de PSD prin liderul deputaților pesediști, Alfred Simonis, preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, Adrian Solomon, fostul ministru al Fondurilor Europene Roxana Mânzatu și deputatul PSD Petre Florin Manole.

Inițiativa legislativă prevede ca firmele cu peste zece angajați să fie obligate să dea anual angajaților 7,5% din profitul net, dar procentul poate urca până la 25%. Legislația actuală oferă posibilitatea de a repartiza o parte din profit către angajați doar pentru societățile la care statul este acționar unic sau în care deține controlul. Cota maximă este în limita a 10% din profitul net, dar nu mai mult de nivelul unui salariu de bază mediu lunar realizat de compania respectivă. Deputații care au inițiat legea vor ca toate firmele, private sau de stat, cu peste zece angajați să fie obligate însă să acorde o parte din profit către angajați. De participarea la profit beneficiază numai salariații care au vechime de minimum 12 luni în relația de muncă cu acel angajator, neîntreruptă sau întreruptă numai de suspendarea temporară a contractului de muncă. (sursa: Europa Liberă)

Analistul financiar Iancu Guda a catalogat inițiativa legislativă cu pricina drept "un manifest retardat împotriva capitalismului diabolic". În acest sens, Iancu Guda a oferit o serie de explicații, pentru Republica, prin care a reliefat caracterul populist al proiectului de lege inițiat de Adrian Dohotaru: "Într-un an electoral, se văd toți politicienii care vomită populisme din bezna minții educate cu singurele două cărți citite în viața lor: Robin Hood și Ferma animalelor. Unii salariați, mai ales cei cu salarii mici, ar putea spune că e bine ... Haideți să vă spun de ce ar fi dezastru:

- a doua zi majoritatea antreprenorilor vor trece mulți angajați pe salariul minim (la jumătate față de cel mediu), își cresc profitul cu 7%-8% (pentru că salariile reprezintă 15% din venituri) și plătesc angajații din profitul suplimentar redistribuit, deoarece nu mai plătesc taxe pe acest venit! Angajații câștigă la fel, statul încasează mai puține taxe, iar capitaliștii rămân cu mai mulți bani. 

- aproximativ 200.000 de companii (40% din mediul de afaceri) aveau pierderi în 2019, număr care va crește cu siguranță în 2020. Aceste firme angajează aproape 800.000 de salariați. Aceștia nu vor putea beneficia de măsură și venituri suplimentare. Discriminare!

- investițiile străine se vor prăbuși. Cine vine să investească în România cu 7,5% din profitul local „taxat” către angajați și inflație de 2%-3% pe an, care erodează randamentul repatriat în țara de origine?! Costurile salariale vor crește cu cel puțin 10%, în plină pandemie în care veniturile companiilor scad semnificativ.

- cea mai gravă dintre toate - inițiativa încalcă dreptul de proprietate al acționarilor, care au investit și au riscat capital în afaceri.

Dacă chiar vrei să facilitezi transferul profitului către angajați, stimulează listarea companiilor la bursă și oferă facilități fiscale companiilor care oferă propriilor angajați acțiuni și parte din business. Așa aliniezi interesele angajat-angajator și stimulezi dezvoltarea companiilor".

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, Dragoș Anastasiu, a declarat pentru Europa Liberă că cea mai mare problemă a acestui proiect de lege este reprezentată de obligativitatea ca angajații să primească respectiva parte din profit, ceea ce ar fi un caz unic în Europa: "Ideea de participare a angajaților la profit nu este nouă și nu este nici proastă. E o chestiune care motivează oamenii, suntem mulți care practicăm un sistem de bonusare pentru angajații noștri. Când vorbim de obligativitate cred că intrăm într-o zonă unică în Europa dacă nu în lume. Eu nu îmi imaginez nici constituțional cum poți să obligi să se întâmple lucrurile acestea, inițiatorii nu cred că știu cum funcționează un business, sau nu citesc cu mare atenție Constituția, sau sunt super populiști. Sună bine așa, mai e puțin și sunt alegeri. O idee bună aplicată prost. Noi practicăm participarea angajaților la profit, dar nu obligatoriu".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.