Comuniști odioși! Magnatul media pro-democrație Jimmy Lai a fost arestat, la Hong Kong, în baza sinistrei legi a securității naționale


Comuniști odioși! Magnatul media pro-democrație Jimmy Lai a fost arestat, la Hong Kong, în baza sinistrei legi a securității naționale

Poliția din Hong Kong l-a arestat, luni dimineață, pe magnatul media Jimmy Lai și a efectuat perecheziții la sediile publicațiilor acestuia, acuzându-l, în baza noii legi privind securitatea națională, de uneltire cu „puteri externe” în detrimentul autorității.

„Jimmy Lai a fost arestat pentru coluziune cu puteri externe”, scrie Mark Simon, director executiv în cadrul grupului media deținut de Lai și mâna dreapta a acestuia.

Cu mască sanitară pe față și îmbrăcat în ținută ușoară de vară, magnatul în vârstă de 71 de ani a fost fotografiat în timp ce era scos, încătușat cu mâinile la spate, din reședința sa aflată în Kowloon, de mai mulți polițiști care purtau, de asemenea, măști și mănuși de protecție.

Lai este una din cele mai populare și mai vocale figuri pro-democratice din Hong Kong, criticând adesea măsurile autoritare impuse de China. El este proprietarul tablodiului Apple Daily, unul din cele mai vândute produse media din Hong Kong.

Regimul de la Beijing a impus pe 30 iunie o nouă lege privind securitatea naţională, demers puternic criticat de ţările occidentale.

Noua lege de securitate pedepseşte tot ceea ce China consideră a fi acte de subversiune, secesiune, terorism şi coluziune cu forţe străine cu pedepse ce merg până la închisoare pe viaţă.

Criticii acestei noi legi consideră că prevederile sale strivesc libertăţile cetăţenilor care locuiesc în acest oraş semiautonom, în timp ce susţinătorii săi afirmă că aplicarea sa va aduce stabilitate în insulă după protestele prelungite de anul trecut în favoarea democraţiei.

Lai a mai fost arestat în acest an, alături de alţi activişti de frunte, sub acuzaţia că a participat la protestele neautorizate de anul trecut.

Într-un interviu acordat Reuters în luna mai, Lai a declarat că va rămână în Hong Kong şi va continua să lupte pentru democraţie, conştient fiind că urmează să fie una din ţintele noii legislaţii în domeniul securităţii.

Sursa foto: Euronews

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.