Cum a ajuns Dan Barna fericit în România, cățărându-se pe nefericirea amărâților?


Cum a ajuns Dan Barna fericit în România, cățărându-se pe nefericirea amărâților?

O investigație Rise Project, publicată astăzi, arată modul în care liderul USR, Dan Barna, a făcut bani personali sub pretextul facerii de bine. Jurnaliștii analizează în detaliu Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare, compania fondată de Dan Barna, în cadrul căreia și-a implicat rudele și prietenii, utilizând rețeta loialității brevetată de Liviu Dragnea. Mai mult decât atât, din ancheta jurnaliștilor Rise Project rezultă și alte asemănări ale liderului USR cu fostul lider al PSD, actual deținut în Penitenciarul Rahova: exploatarea categoriilor vulnerabile în interes personal și de partid.

Dan Barna a utilizat fonduri europene alocate pentru dezvoltarea unor afaceri sociale, alocate pe sistemul: banii vin de la Comisia Europeană la beneficiarul fondurilor, care adăuga și o mică cofinanțare. Apoi fondurile sunt distribuite înspre parteneri, printre care și coordonatorul regional de proiecte, adică firma lui Barna și a partenerului său, Dragoș Jaliu. Astfel, în anul 2011, când a fost demarat unul dintre aceste proiecte, Dan Barna era un apropiat al administrației locale, perceput drept un soi de consilier al autorităților din Alba. Proiectul a mers prost, fiind gestionat în spiritul iresponsabilității, dar Barna nu s-a oprit aici și a continuat proiectele cu fonduri europene. Astfel, în 2017, în urma unei sesizări, procurorii DNA au început urmărirea pentru deturnare de fonduri europene și abuz în serviciu, clasând o parte a dosarului anul următor. Și totuși, procurorii au descoperit atunci documente false sau inexacte în atribuirea contractelor din proiectul regional. Două firme au recunoscut că au participat formal la procesul de selecție, favorizând astfel oferta câștigătorului. Dosarul s-a oprit cu totul din evoluție în 2019, din considerente încă incerte.

Barna a mai fost implicat, potrivit jurnaliștilor Rise Project, și în alte proiecte cu finanțare externă, al căror obiectiv era acela de a construi structuri antreprenoriale care să integreze persoane vulnerabile în comunitate. Barna și-a integrat, însă, familia. Iată cum:

“Întreprinderea socială cea mai apropiată liderului USR, un atelier de croitorie numit Hermannstadt Design, s-a înființat în Șura Mică, lângă Sibiu, orașul de baștină al lui Barna. Sora politicianului, Gabriela Popa, a fost aleasă președintele noii asociații, iar vicepreședinte s-a băgat fostul coleg de liceu și prieten vechi cu Barna, Sorin Pădurariu. Al treilea membru e un designer vestimentar, Alexandra Aldea. Contractul dintre atelierul de croitorie și firma lui Barna, semnat la începutul lui 2015, include subvenția de 192 de mii de euro și obligația DCG de a monitoriza implementarea. Prin statut, asociația trebuia să ofere locuri de muncă flexibile unor mame din mediul rural, cu familii monoparentale sau mai mult de doi copii. Șapte persoane cu totul, dintre care cinci din grupul vulnerabil. Sora lui Barna, angajată director și agent de vânzări, și-a pus salariu net de 3276 lei, la fel ca designerul, în timp ce croitoresele au primit doar 1185 lei fiecare. Formularul Gabrielei de înscriere în grupul țintă, ca expert, e semnat chiar de fratele său.”

Dar și mai relevant pentru fericirea lui Dan Barna e faptul că, între 2008 și 2015, firma a furnizat cursuri, consultanță, servicii de publicitate și protocol, în valoare de 3,3 milioane de lei, către mai multe instituții ale statului: Primăria Sibiu condusă de Iohannis, Ministerul de Interne condus de Dan Nica, Ministerul Dezvoltării Regionale condus de Elena Udrea, Autoritatea Națională a Vămilor, Ministerul Agriculturii și mai multe Consilii Județene din țară. Majoritatea contractelor au fost obținute prin cerere de ofertă sau achiziție directă. Anul trecut, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG s-a întors la Alba, ca lider de proiect european. Cu o nouă finanțare de 11,8 milioane de lei, înființează întreprinderi start up în centrele urbane din județele Alba, Brașov, Sibiu, Covasna, Harghita și Mureș. Proiectul se află deocamdată în faza de implementare.

Din 2007 până astăzi, compania fondată de Dan Barna și Dragoș Jaliu a fost parteneră sau beneficiară directă în 20 de proiecte pe fonduri europene care însumează 166 de milioane de lei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.