După ce l-a bălăcărit ca la ușa cortului, Firea se milogește de Orban să-i dea câteva sute de milioane pentru nevoile Primăriei. Liberalul s-a înfuriat: „este o neobrăzare”


După ce l-a bălăcărit ca la ușa cortului, Firea se milogește de Orban să-i dea câteva sute de milioane pentru nevoile Primăriei. Liberalul s-a înfuriat: „este o neobrăzare”

Dinamica relațiilor tensionate dintre premierul Ludovic Orban și primărița rea de gură și de mandat Gabriela Firea a intrat într-o nouă etapă după ce edilul Capitalei i-a trimis șefului Executivului o cerere calificată de acesta din urmă drept „neobrăzare”. Astfel, vineri, în timpul ședinței de guvern, ministrul Dezvoltării Ion Ștefan (cel cu casa uriașă de la Focșani care a devenit brusc mult, mult mai mică, detalii AICI) l-a „surprins” pe șeful său cu o solicitare de 677 de milioane de lei din partea Primăriei Capitalei pentru facturile orașului și alte cheltuieli.

Orban a răspuns că nu va da curs acestei cereri mai ales că municipalitatea a primit deja 100 de milioane de lei din fondul de rezervă, adăugând că doleanța primăriței este o „neobrăzare”.

„Primăria București a beneficiat de alocare, din fondul de rezevă al Guvernului, de 100 de miloane și mi se pare o neobrăzare să mai formulezi o cerere. Adică ce vrea? Să plătim noi factura pentru companiile de nababi înființate de Firea. Nu acceptăm așa ceva sub nicio formă”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a anunțat că Executivul va adopta, în ședința de luni, o nouă rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăților care să asigure cheltuielile de funcționare pentru autoritățile locale.

Ministrul Dezvoltării Ion Ștefan a explicat că a găsit o situație extrem de gravă la prefecturi care au solicitat bani mulți.

În replică, premierul Orban i-a transmis mininistrului că Guvernul nu are de gând să plăteasc cheltuieli „scoase din burtă”. Prim-ministrul a atras atenția că nu vrea să vadă pe listă primării care au primit deja bani din alocările acordate de fostul Cabinet PSD, scrie digi24.ro.

Reamintim că recentul scandal și replici acide dintre Firea și Orban au ajuns chiar și în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării care s-a autosezisat după ce primărița de la Capitală a declarat, într-o intervenție televizată, că, pe timpuri, biroul de viceprimar al lui Ludovic Orban „era ca un bar de negri, numai cu băutură, numai cu ţigări, numai cu persoane pestilenţiale”.

„De când era viceprimar, stătea în biroul care era ca un bar de negri, numai cu băutură, numai cu ţigări, numai cu persoane pestilenţiale şi văd că domnul Orban nu a făcut niciun efort să depăşească acel nivel”, a spus Firea, potrivit Digi 24.

Premierul Ludovic Orban declarase anterior că la Primăria Capitalei, pe perioada mandatului Gabrielei Firea, rezultatele pe proiectele de investiţii importante „sunt aproape egale cu zero”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.