EXCLUSIV: MAI a suspendat democrația! Jandarmii au amendat pe 10 august 2020 presa și mai mulți protestatari care au apărat ani de zile România de abuzurile regimului PSDragnea


EXCLUSIV: MAI a suspendat democrația! Jandarmii au amendat pe 10 august 2020 presa și mai mulți protestatari care au apărat ani de zile România de abuzurile regimului PSDragnea

"Vreau să subliniez că este esențial să facem tot ce ține de noi, autorități și cetățeni, pentru ca și democrația să fie protejată în această perioadă dificilă", a declarat ieri Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă, mai ales cu privire la necesitatea organizării alegerilor locale și parlamentare, dar și în legătură cu respectarea celorlalte drepturi și libertăți cetățenești, chiar dacă există amenințarea epidemiei COVID-19.

Dar realitatea din teren arată cu totul altfel și voi face referire la una dintre cele mai importante caracteristici ale democrației și anume dreptul de a protesta. În data de 10 august 2020, mai mulți manifestanți s-au adunat în Piața Victoriei pentru a comemora 2 ani de la jandarmeriada contra protestatarilor pașnici care se adunaseră în zona menționată anterior pentru a-și striga nemulțumirile față de regimul PSDragnea. De subliniat este că aceștia au respectat normele epidemiologice, purtând mască, iar astfel probabilitatea de a răspândi noul coronavirus a fost infimă. Deși nu au fost jandarmi la fața locului, ceea ce i-a surprins pe mulți, manifestanții care au fost în Piața Victoriei în data de 10 august 2020 s-au trezit zilele acestea cu o serie de amenzi date de Jandarmeria Română și livrate prin Poștă, în condițiile în care nu au fost încălcări ale normelor epidemiologice.

Asociația protestatarului Cristian Dide, Evoluție în Instituție, a anunțat că îi va sprijini pe protestatarii amendați, ajutându-i să conteste amenzile abuzive date de Jandarmeria Română. Totodată, Evoluție în Instituție a lansat un apel către cei care vor să doneze pentru a sprijini cauza celor care apără ideea de democrație și în aceste vremuri tulburi.

Comunicatul Evoluție în Instituție: "Vrem să le facem dreptate celor amendați de jandarmii lui Marcel Vela! Pentru contestarea amenzilor, avem nevoie de fonduri pentru plata avocatului si achitarea taxelor de timbru.
Dacă vrei să ajuți, o poți face aici:
https://eii.ong/10august/
https://paypal.me/eiiRomania
Pentru Revolut: +40724439007

Ce mesaj vrea să transmită Marcel Vela și ai lui jandarmi din Ministerul De Interne, prin amenzile scrise anul acesta, pe 10 august? Să fie că acela că statul răspunde cetățenilor abuzați cu noi abuzuri? Să fie acela că ”puterea naște monștri, indiferent de culoarea politică”?

Acum 2 ani, pe 10 August 2018, jandarmii și șefii acestora, au atacat cetățeni pașnici, veniți în număr mare din toate orașele țării și din diaspora să ceară DEMISIA guvernului Dăncilă. Cu ajutorul presei aservite, partidul lui Dragnea, a încercat să creeze idea unei lovituri de stat din partea oamenilor veniți la protest cu mâinile goale, tocmai pentru a gira atacul violent și disproporționat al jandarmilor.

Europa a luat poziție imediat și a condamnat încălcarea drepturilor fundamentale ale românilor de către autorități. Președintele Klaus Iohannis, la cules de capital politic, a criticat intervenția Jandarmeriei Române și a cerut explicații lui Carmen Dan, ministrul de interne de la acea perioadă:„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”

La 2 ani distanță, cei peste 200000 de oameni care au participat la protestul din 10 august află, din ordonanța de clasare scrisă de procurorul DIICOT Doru Stoica, că sunt ”complici morali” pentru că nu s-au delimitat de cei violenți.

Pe 10 August 2020, câteva zeci de persoane și-au arătat nemulțumirea la sediul DIICOT și în Piața Victoriei, față de scoaterea de sub urmărire penală a șefilor Jandarmeriei Române și a tergiversării dosarului 10 August.

După ce acești oameni și-au petrecut ani din viață luptând să apere România de dictatorul Dragnea și de acapararea totală a justiției, Ministerul De Interne îi amendează, pe rând, că au participat la protest și au încălcat legea dată chiar de Partidul Naţional Liberal, în încercarea lui de a se feri de orice fel de critică, acum înainte de alegeri, deși oamenii au folosit mască și au păstrat distanța.

Poate e prea mult spus, dar să îi amendezi pe oamenii ăștia care au vegheat zilnic integritatea statului român pe vremea PSD, după ce au fost bătuți pe 10 august 2018, e ca și cum, la comemorarea victimelor Revoluției, ai mai tortura 2-3 rămași în viață.

RUȘINE să le fie tuturor care vor să intimideze acest popor, și-așa îngenunchiat zilnic, de eșuarea tot mai accentuată a statului român!!!

Societatea civilă a fost alături de stat de câte ori a avut nevoie, așa cum s-a întâmplat și în perioada pandemiei, cu donații pentru achiziționarea echipamentelor medicale, cu sprijin al persoanelor vulnerabile.

Este nevoie iar de solidaritate pentru a-i ajuta pe cei ce au fost amendați de jandarmi, căci ei au fost vocea tuturor!

Cu toate acestea noi vom contesta aceste sancțiuni.

Dacă vreți, ne puteți ajuta printr-o donație:

Asociația Evoluție în Instituție
Garanti Bank Sucursala Pipera Swift: UGBIROBU
Cont Lei: RO70UGBI0000172017203RON
Cont Euro: RO26UGBI0000172017455EUR
https://eii.ong/10august/
https://paypal.me/eiiRomania
Pentru Revolut: +40724439007".

Aș vrea să precizez și că subsemnatul, prezent în data de 10 august 2020 în Piața Victoriei în calitate de jurnalist, am fost sancționat de Jandarmeria Română cu o amendă. Mai mult decât atât, ONG-ul Evoluție în Instituție mi-a adus la cunoștință faptul că și o persoană care suferă de schizofrenie a fost amendată.

De asemenea, revoluționarul Marian Ceaușescu a primit o amendă dublă față de restul protestatarilor, într-un cuantum de 1000 de lei, deși a fost la fel de pașnic precum ceilalți manifestanți din data de 10 august 2020 și, totodată, a respectat normele epidemiologice. Iar protestatarul Sandu Matei a fost amendat de două ori de jandarmerie, așa cum veți vedea în imaginile de mai jos. Sandu Matei a fost amendat în unul dintre cazuri pentru că a împărțit bannere și pancarte protestatarilor care își manifestau nemulțumirea față de modul în care au acționat jandarmii pe 10 august 2018.

În acest context, vrem să-l întrebăm public pe președintele Klaus Iohannis dacă Ministerul de Interne, sub conducerea lui Marcel Vela, protejează democrația. Mai mult, ar fi interesant să aflăm dacă este specific unei Românii normale ca jandarmii să dea amenzi într-un cuantum total de 12 mii de lei unor protestatari pașnici care respectă normele epidemiologice, în timp ce participanții la înmormântarea interlopului Emi Pian au fost sancționați cu o sumă totală de două ori mai mică.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.