Furtună în PNL: Iohannis îi cere demisia lui Orban, dar premierul așteaptă o moțiune de cenzură! Scenariul anticipatelor împarte PNL în două tabere EXCLUSIV


Furtună în PNL: Iohannis îi cere demisia lui Orban, dar premierul așteaptă o moțiune de cenzură! Scenariul anticipatelor împarte PNL în două tabere EXCLUSIV

Nemulțumirile cresc de la o zi la alta în sânul PNL, după anunțul președintelui Klaus Iohannis – întărit printr-o declarație oficială a premierului Ludovic Orban – privind intenția de a forța alegerile anticipate.

Potrivit surselor Podul.ro, deși au fluturat public acest scenariu, Iohannis și Orban nu au căzut la înțelegere cu privire la modul în care se va putea ajunge la anticipate.

Klaus Iohannis i-a solicitat lui Ludovic Orban să își dea demisia, atunci când va fi cazul, dar șeful PNL a respins o astfel de perspectivă, explicând că ar prefera să fie demis prin intermediul unei moțiuni de cenzură. Ceea ce este cel puțin hazliu, dacă nu caraghios de-a dreptul, în condițiile în care PSD nu are de gând să muște o astfel de nadă și să depună o moțiune de cenzură, favorizând astfel anticipatele (care, și într-un astfel de context, rămân totuși problematice procedural).

Aceleași surse ne-au explicat de ce Ludovic Orban refuză alternativa demisiei – dacă ar face asta, el nu ar mai rămâne premier interimar (așa cum s-ar întâmpla după trecerea unei moțiuni de cenzură), Iohannis urmând, cel mai probabil, să nominalizeze un interimar din garnitura rămasă la Palatul Victoria, Raluca Turcan fiind un nume vehiculat în acest sens. Așadar, tensiunile sunt generate, în prezent, de faptul că Orban nu deține nici cea mai mică garanție că președintele Iohannis îl va desemna tot pe el premier, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

Pe de altă parte, atât timp cât europarlamentarul Rareș Bogdan ezită să accepte o candidatură la Primăria Capitalei, la vârful PNL se speculează, de zile bune, și faptul că acesta ar viza, finalmente, o viitoare poziție de premier.

Potrivit surselor Podul.ro, liberalii s-au împărțit în două tabere: unii nu vor anticipatele, fiindcă știu că nu se vor mai regăsi pe viitoarele liste parlamentare și, de asemenea, sunt conștienți că își vor pierde salariile până în decembrie (dar și pensia aferentă mandatului în curs), în timp ce alții intenționează să adere la scenariu, dar nu le este deloc clar cum vor ajunge să declanșeze alegeri anticipate.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.