Începutul sfârșitului pentru dr Raed Arafat? Curtea de Conturi versus cel mai longeviv și mai contestat secretar de stat. Șeful DSU și-a plâns de milă la Antena3, declarându-se terorizat: „Dacă luăm decizii, vin niște contabili și ne spun că am făcut o crimă în țara asta!”


Începutul sfârșitului pentru dr Raed Arafat? Curtea de Conturi versus cel mai longeviv și mai contestat secretar de stat. Șeful DSU și-a plâns de milă la Antena3, declarându-se terorizat: „Dacă luăm decizii, vin niște contabili și ne spun că am făcut o crimă în țara asta!”

Doctorul Raed Arafat, secretar de stat în MAI sub mai multe guverne și șeful DSU, s-a apărat, din nou, dramatic la Antena 3, în fața suspiciunilor de corupție și abuz de putere care-l vizează, victimizându-se și glorificându-și meritele, spunând, ca de fiecare dată când a fost în centrul unui scandal, că este linșat.

De data aceasta este vorba despre un control al Curții de Conturi care verifică achizițiile din perioada stării de urgență, ajungând pe acest fir la mai multe transporturile aeriene cu echipamente de protecție necesare instituțiilor sanitare, efectuate în regim de urgență și pe spezele statului român, deși după unele păreri aceasta ar fi fost sarcina firmelor furnizoare (dubioasa Romwine și o firmă din Coreea de Sud).

Departamentul pentru Situații de Urgență a achiziționat, prin IGSU, un număr de 1,75 de milioane de combinezoane din Coreea de Sud, la preț total de 31 de milioane de euro. Transportul era în sarcina firmei coreene și evaluat la 1,95 de milioane de euro, scrie Libertatea.

Curtea de Conturi îl întreabă pe Raed Afarat de ce a plătit 1,5 milioane de euro firmei coreene UPC LTD ca transport, deși o parte din combinezoane au fost aduse cu avioane MApN și NATO!

Când au controlat IGSU, inspectorii au descoperit că Raed Arafat ceruse ca avioane ale Armatei și aeronave NATO să facă o parte din aceste transporturi.

Numai că oamenii din Curtea de Conturi au găsit și plăți mari de la IGSU către coreeni pentru transport, iar calculele nu ies, astfel încît au sesizat procurorii! Detalii AICI

"În momentul în care prindeți că doctorul Arafat a luat un leu sau a dat cuiva un leu, deși este o chestie de corupție, nicio problemă. Eu vă cumpăr glonțul, faceți ce vreți cu mine. Eu nu am făcut așa ceva în viața mea și nu am să îl fac! Am încredere în oamenii cu care lucrez că nici ei nu pretează la așa ceva. Dacă undeva se găsește unul, se va scoate de acolo.

Nu putem să mergem sub această teroare. Peste tot suntem hoți, suntem acuzați că suntem hoți. Oameni buni, lucrăm pentru țara asta și facem pentru țara asta ce este la limita stresului maxim. Poate sunt probleme care trebuiau rezolvate de ani de zile și acum când rezolvăm și când ies rezultatele ne trezim că suntem făcuți hoți? Cum își permite cineva să vină să acuze”, a răspuns Arafat la Sinteza Zilei.

„De vreo două-trei zile, un jurnalist de la un alt post de televiziune s-a fixat cu știri bombastice (Victor Ciutacu, n. red, altădată un vehement susținător și apărător al lui Arafat pe care acum îl acuză că s-a dat cu puterea). Și acum se desfășoară emisiunea de denigrare.

Eu am zis în ultima perioadă că nu am la ce să ies să vorbesc pentru că lucrăm să putem să controlăm această creștere la terapiile intensive. Situația este destul de complexă. Era în desfășurare o emisiune care efectiv era de denigrare, fără absolut nicio limită, folosind aceste informații de la Curtea de Conturi despre care știu. Atenție controlul nu este la DSU, ci IGSU care este în coordonarea DSU. Dar știu de toate discuțiile că și mie mi s-a trimis o listă de întrebări”, a mai spus Arafat, joi seară, la Sinteza zilei.


„Populația s-ar putea să înțeleagă mai bine decât contabilii unele chestii. Parlamentul a decis să vină Curtea de Conturi să verifice achizițiile. Nu avem nimic împotriva controlului. (...) Putea să fie după ce se termină situația, pentru că nimeni nu fugea nicăieri. Am mai spus asta, dar faptul că se vine cu lucruri care ne vor bloca și mai tare și vor speria pe atâta lume care n-o să mai facă nimic în situațiile de urgență asta deja e o problemă. (...) Contabilii de la Curtea de Conturi au fost șocați de faptul că în magaziile IGSU sunt materiale. Ordonanța de Urgență 11 din 2020 privind stocurile strategice de Urgență medicală spune în primul articol că stocurile se constituie pe rezervă materială.

Atenție! Eu am obligația să am rezerve, nu să cumpăr și să distribui și să am magaziile goale. Am explicat asta contabililor de la Curtea de Conturi, dar nu au înțeles! Le-a explicat IGSU de vreo 3-4 ori, dar nu au înțeles. L-am și scris, dar văd că se dă la presă să-l publice”, a mai precizat secretarul de stat.

De ce a folosit Armata

”Se vorbea că am dat armata să aducă materialele firmelor de măști. Măștile despre care toată lumea vorbește că au fost neconforme au fost achiziționate de Unifarm. Eu l-am sunat pe domnul ministru și i-am spus și automat au fost retrase. Cei care încearcă să ne lovească încearcă să le lege una de cealaltă. Am folosit armata pentru că, în primul rând, legislația noastră prevede că Ministerul Apărării este o forță de sprijin pentru situațiile de urgență. Când avem nevoie de ei, ei trebuie să ne sprijine. Ei sunt parte din sistemul de intervenție.

În situația cu pandemia a fost una dintre cele mai mari crize de a găsi modalități de transport în regim de urgență a materialelor. Unele țări au impus reguli care interzic exporturile.

Trebuia să ne ajungă materialele și să le rezolvăm în urgență și erau două spețe: una cu firma Romwine pe care toată lumea o comentează, dar din punctul nostru de vedere, al achizitorului, lucrurile au fost ok. Firma Romwine a contractat măștile, dar transporturilor întârziau pe drum pentru că erau blocate pe partea turco-bulgară, iar noi aveam nevoie de măști pentru că nu aveam ffp2 și ffp3. Și ca oricare țară din lume, am apelat la forțele aeriene și ne-au sprijinit și datorită lor au ajuns măștile la timp în spitale. Firma, în final, la sfârșitul contractului, ne-a restituit suma estimată pentru transportul terestru, nu aerian, pentru că acesta din urmă a fost decizia statului român, a mea și a altora că a fost mai rapid. Favoarea ne-am facut-o nouă, nu firmei.

Apoi speța Coreea de Sud. Transportul era seperat de prețul combinezoanelor. Firma din Coreea putea să ne trimită cu țârâita combinezoanele pe avion, pe unde găsea loc. Și am trimis de două ori avioane mari (NATO) care ne-au adus peste 100.000 de combinezoane. După care SUA ne-au donat un zbor care a mai adus o cantitate de combinezoane. (...) Decizia de a folosi aviația era una normală, o decizie strategică în favoarea noastră. Firma care le-a vândut putea să le trimită cu vaporul dacă voia și să ajungă peste o lună...

Faptul că au găsit că avem stocuri e un lucru pozitiv, pentru că asta înseamnă că restul au început să găsească materiale. Noi am făcut stocuri și când cineva ne scrie că arde, are materialele în 6-12 ore. Asta înseamnă că suntem mai pregătiți, lucru pe care nu am putut să-l facem înainte acestei pandemii. Stocuri nu înseamnă bani aruncați, ci pregătire pentru situații de urgență”, a concluzionat secretarul de stat

Arafat spune că discuțiile IGSU cu Curtea de Conturi au fost că România trebuie să ia banii înapoi de la o firmă din Coreea.

”Reprezentanții Curții de Conturi au spus că trebuie să luăm bani de la firma din Coreea. Ei (cei de la IGSU -n.red.) au cerut bază legală. Pe ce să luăm bani de la ei (...). Coreea nu avea niciun interes să solicite avioane militare să ia marfă. Noi am decis, noi, România a decis, șeful departamentului. Și am ajuns la faza hilară că ni s-a spus că nu trebuie să cereți toți banii, cereți o sumă.

De ce? Să arătăm ce deștepți suntem că am recuperat bani? Păi ajungem în instanță cu firma din Coreea și ne face praf în instanță și apoi fugim după cei care au făcut toate aceste chestii și îi punem să plătească toate costurile instanței. Nu se poate așa ceva! Am ajuns la o fază hilară și o să ne ducă în faza de non-combat, nimeni nu să mai facă nimic.

Lumea trebuie să înțeleagă că lucrăm în spiritul legii, nu vrem să încălcăm legea. Nimeni nu vrea, dar când ești într-un război de acest gen trebuie să ne lași să luăm decizii. Dacă nu putem lua decizii, nu vă mai trebuie oameni care se gândească(...). Dacă luăm decizii, vin niște contabili și ne spun că am făcut o crimă în țara asta”, s-a lamentat Arafat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.