Instituții capturate. Adjunctul impostorului Laurențiu Baranga, demnitarul cu zece clase, este OMUL generalului „izmană” Gabriel OPREA, numit în funcție de Viorica DĂNCILĂ în ultima zi de mandat


Instituții capturate. Adjunctul impostorului Laurențiu Baranga, demnitarul cu zece clase, este OMUL generalului „izmană” Gabriel OPREA, numit în funcție de Viorica DĂNCILĂ în ultima zi de mandat

Ca multe alte instituții de stat, ORNISS e o sinecură capturată de sistem și fidelii acestuia unde treburile par încremenite în proiect, de neurnit, indiferent ce forțe politice vine și pleacă de la putere.

Cum arătam, luni, AICI, preluând fragmente dintr-un material scris de activistul civic Valeriu Nicolae, directorul general al ORNISS, Marius Petrescu - un apropiat al falsificatorului Laurențiu Baranga și, cu certitudine, omul care știa exact, fiindu-i șef la Universitatea „Valahia”, care este situația diplomelor frauduloase ale acestuia -, este de mai bine de 18 ani în această funcție.

Practic, instituția a fost condusă de când a luat ființă de o singură persoană. Aproape un fel de Mugur Isărescu, dar pe partea de secrete de stat. Problema lui Petrescu, ca și a altor înalți demnitari, nu e doar că a girat, ascuns, dosit impostura, ci că el însuși pare un personaj vulnerabil, șantajabil, legat de fosta Securitate, dar și de serviciile secrete „democratice”. În plus, ca și subalternul cu zece clase Baranga (căci atât rezultă că ar fi absolvit acesta din propriile declarații date procurorilor), Petrescu este un mare colecționar de titluri academice: „În aproape 20 de ani în care stânga și dreapta s-au succedat la putere, cu numele PSD, PD-L, PNL, avem un șef sublim peste datele secrete. Acesta are 15 atestate profesionale de la arme chimice, informatică până la management de proiect, care este calificat și ca înalt funcționar public și care a făcut cursurile a două academii și șapte universități, cu specializare în SRI, poliție, management, drept, inginerie mecanică, economie și drepturile omului” (Valeriu Nicolae, AICI).

O altă instituție interesantă și la fel de capturată ca și ORNISS este Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) al cărei șef ajungea Laurențiu Baranga, profesor universitar fără bac la mai multe facultăți, la începutul lunii septembrie. Cine l-a propus, susținut, sprijinit pe impostor să ajungă în această funcție pare secret de stat din moment ce informația nu a fost nici până acum dezvăluită publicului, cel care finanțează salariile nesimțite ale acestor rebuturi fidele sistemului.

„Oficiul este condus de un presedinte, numit de Guvern din randul membrilor Plenului Oficiului, care are calitatea de ordonator principal de credite. Plenul Oficiului este structura deliberativa si de decizie, format din cate un reprezentant al Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Justitiei, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Bancii Nationale a Romaniei, Curtii de Conturi si Asociatiei Romane a Bancilor si este numit in functie pe o perioada de 5 ani, prin hotarare a Guvernului, la propunerea institutiilor reprezentate. Activitatea deliberativa si de decizie a Plenului se refera la lucrarile de specialitate analizate”, se arată pe siteul ONPCSB.

Tot acolo apare și numele adjunctului ex-președintelui Baranga, vicepreședintele Constantin Ilie Aprodu, cu tot cu declarațiile sale de avere fascinante (decl de venituri anuale pe 2020: 121.000 - pensie militară de stat, 93.000 de lei - ministerul Agriculturii, ONPCSB - 19.000 lei, Eximbank - 207.000 lei, dar și soția care lucrează la Curtea de Conturi - 134.557 lei). 

Constantin Ilie Aprodu este un tânăr pensionar de lux, militar și sinecurist de carieră, om de încredere al generalului analfabet „izmană” Gabriel Oprea, încă de pe vremea lui Adrian Năstase.

Astfel, generalul în rezervă Aprodu, nașul de cununie al uneia din fiicele pesedistului Petre Daea (ex-ministru al Agriculturii - de unde rezultă cel mai probabil și venitul încasat de Aprodu în 2019 de la ministerul „cumătrului”), a fost numit, pentru 4 ani, vicepreședinte al ONPCSB, de Viorica Dăncilă chiar în ultima zi petrecută de aceasta la Palatul Victoria în calitate de premier (noiembrie 2019).

Potrivit Libertatea, Aprodu este cel care a facilitat angajarea fiilor lui Gabriel Oprea și Anghel Iordănescu în ministerul Agriculturii. Presa a relatat că fiul lui Gabriel Oprea, Gabriel Marin Oprea, a fost angajat două luni la ministerul Agriculturii. În mod similar, Alexandru, fiul lui Anghel Iordanescu, a fost angajat al ministerului, deși nu are nicio experiență, singura legătură cu agricultura fiind UNPR, partidul care i-a legat pe Oprea, Iordanescu și Aprodu de-a lungul carierei. Pe propriul fiu, Răzvan Gabriel, generalul Aprodu a reușit să-l plaseze la Bruxelles, la Reprezentanța României.

”Între Aprodu și Oprea este o legătură veche, plecată de la Casa Armatei, unde cei doi s-au cunoscut”, a declarat pentru G4Media.ro un apropiat al celor doi. Prima funcție importantă a lui Aprodu în sistemul public din România a venit în 2003. Atunci, sprijinit de Gabriel Oprea, Aprodu a ajuns secretar general în Ministerul Agriculturii în Guvernul Năstase. Tot în 2003, Aprodu a fost decorat cu Steaua României de Ion Iliescu.

Cariera lui Aprodu s-a mutat apoi la Curtea de Conturi a României, acolo unde este angajată și soția sa, așa cum reiese din declarațiile de avere completate de acesta.

Între 2009 și 2017, Aprodu a fost delegat de Curtea de Conturi ca reprezentant al instituției în plenul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, funcție ocupată până pe 3 aprilie 2017. Pe 5 aprilie 2017, el a fost numit de premierul Grindeanu ca secretar general în Ministerul Agriculturii. Între timp, Aprodu a reușit să-și fixeze și un post permanent în minister: a fost desemnat câștigătorul unui concurs pe un post de conducere în Direcția de Control a ministerului condus oficial de Petre Daea.

Aprodu este și membru al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în retragere din SRI, așa cum reiese din declarația de interese. El figurează și cu un articol publicat în revista serviciului de informații.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.