ÎPS Daniel îl LEGITIMEAZĂ pe patriarhul lui Putin, Kirill, acuzat de KGB-ism. ”Mihailov”, securistul infractor EXCLUSIV


ÎPS Daniel îl LEGITIMEAZĂ pe patriarhul lui Putin, Kirill, acuzat de KGB-ism. ”Mihailov”, securistul infractor EXCLUSIV

Ciudata decizie a Patriarhului Daniel de a scrie prefața în limba română a cărții ”Cugetări pentru fiecare zi din an” a puțin spus controversatului Patriarh rus Kirill stârnește, prin implicațiile imediate, indiferent de optica în care ne-am raporta la acest subiect delicat, multiple semne de întrebare.

Aceasta în condițiile în care Kirill nu numai că este (cum altfel?) un instrument al lui Vladimir Putin (care tocmai ce a amenințat România cu armament mutat în Crimeea), dar la adresa întâi stătătorului Bisericii ruse au fost lansate de la cel mai înalt nivel, în repetate rânduri, acuzații de o gravitate extremă: bunăoară, că e agentul KGB ”Mihailov”, care ascunde în spatele sutanei o prolifică și îndelungată carieră de interlop (desfășurată cu voie de la Kremlin). Mai mult decât atât, Kirill a găsit de cuviință să lanseze un afront incalificabil la adresa României, în martie 2018, așa cum veți afla din cele ce urmează.

”Ăsta nu-i preot ortodox, e agentul KGB Mihailov”

Iată ce acuzații i-a adus lui Kirill, în urmă cu doar un an, vicepremierul bulgar Valeri Simeonov:

”Omul ăsta nu a coborât din cer, nu a venit din rai și nu este mesagerul lui Isus Hristos. Este cunoscut ca mitropolitul rus al tutunului. Din 1996, el a exportat țigări fără accize de 14 miliarde de dolari. De atâția bani – 14 miliarde de dolari, a vândut acest șmecher, și de 4 miliarde de dolari – vin pentru nevoile bisericii.

Și încă mai are tupeul ca în prezența președintelui să vorbească despre <adevăr>? Are avion privat. Ceasul lui costă 30.000 (euro – n. red.). Cine e el? Ăsta nu e preot ortodox, e agentul Mihailov – agent al KGB-ului sovietic. Iar acest agent KGB vine și ne povestește nouă ce este adevărul și ce nu este? Nu se poate așa ceva”. Ulterior, deși rusofilii bulgari și diplomații lui Putin i-au sărit la beregată, în haită, Valeri Simeonov și-a menținut declarațiile și a refuzat să îți ceară scuze.

Kirill a jignit România

Deosebit de interesant este că acuzațiile vicepremierului Valeri Simeonov au fost generate de un afront incalificabil comis de Kirill, atât la adresa Bulgariei cât și a României, în martie 2018, când la Sofia s-a sărbătorit fastuos împlinirea a 140 de ani de la Tratatul de la San Stefano (3 martie 1878), care a pus punct războiului ruso-turc și a proclamat independența Bulgariei. Să nu uităm că în acel război românii au luptat eroic, au înregistrat pierderi însemnate de vieți omenești și, în urma parafării tratatului amintit, au pierdut trei județe din sudul Basarabiei.

La festivități a participat și Kirill, fiind invitat de președintele pro-rus al Bulgariei, Rumen Radev. Când a luat cuvântul, Kirill a găsit de cuviință să dea glas versiunii sovietice privind războiul ruso-turc, care, a trâmbițat patriarhul lui Putin, s-ar fi sfârșit prin… ”eliberarea” Bulgariei de către ostașii țarului Alexandru al II-lea. Pro-rusul Rumen Radev s-a pretat să-l aplaude la scenă deschisă, iar Kirill a avut indolența să-i îndemne oficial și pe ceilalți demnitari bulgari să accepte versiunea kremlinologică a ”eliberării” – Rusia este unica țară care merită cinstită și amintită, veșnica țară eliberatoare.

Dincolo de acestă duhnitoare marotă propagandistică a așa-zisei eliberări (știm prea bine ce a însemnat ”eliberarea” României prin invazia hoardelor Armatei Roșii), delirul lui Kirill a reprezentat un afront de cea mai joasă speță la adresa țărilor ai căror militari și-au dat viața pentru eliberarea Bulgariei, pierderile României fiind, repetăm, considerabile. Pe deplin conștient de putregaiul emanat de Kirill, premierul Boico Borisov le-a telefonat omologilor din România, Polonia, Muntenegru, Moldova, Ucraina, Finlanda și Serbia pentru a le mulțumi și pentru a cinsti amintirea ostașilor care au luptat cu turcii pentru eliberarea Bulgariei.  

Ce NU a spus lupul în sutană

Kirill nu a pomenit nimic despre scrisoarea pe care Marele Duce Nicolai i-a trimis-o Regelui Carol I, cu rugămintea de a interveni rapid pentru a salva situația disperată a rușilor de pe front. Patriarhul lui Putin nu a consemnat nici comanda unică a efectivelor române și ruse reunite în ”Armata de Vest”, sub comanda lui Carol I, și nu a spus nimic nici despre victoriile românești plătite cu numeroase victime. Să nu uităm că oficialii ruși nu și-au respectat angajamentele privind integritatea teritorială a României și, după ce ne-au scos din jocuri  cu prilejul Tratatului de la San Stefano (caz-școală privind modul în care diplomația Rusiei ne tratează), au decupat și Silistra pentru a o oferi pe tavă Bulgariei.  De notat că nici un politician din România NU a taxat delirul lui Kirill.

Panslavismul putinist și sminteala celei de-a treia Rome

Pe de altă parte, este cel puțin dubios că Patriarhul Daniel acceptă să-l legitimeze pe controversatul său omolog Kirill (fiindcă gestul întâi stătătorului BOR chiar asta înseamnă: legitimare și călăuzire pe ”piața românească”), în condițiile în care patriarhul rus reprezintă, e evident, unul dintre instrumentele esențiale ale noului panslavism putinist, în economia căruia halucinația celei de-a treia Rome joacă un rol mistificator central. Însă cât de autentic ortodoxă poate fi o biserică ai cărei ierarhi au binecuvântat tancurile care au sfârtecat Ucraina și rachete destinate uciderii în masa? Cu toate acestea, Patriarhul Daniel (la ușa căruia a tot ciocănit măscăriciul primejdios Dughin, de-a lungul ultimilor ani) alege să-l legitimeze pe Kirill, patriarhul lui Putin. Și nu oriunde, ci chiar în incinta prestigioasei Universități Babeş-Bolyai. De notat că Rusia își accentuează considerabil virulența propagandei travestite religios în România, întrucât singurul aspect comun rezidă în ortodoxia pe care Kremlinul pretinde – prin interfața Kirill – că ar reprezenta-o în mod absolut. Legitimarea lui Kirill este cu atât mai stranie cu cât BOR a eșuat în încercarea apropierii Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, rusificată prin excelență – tatonările au fost timide și, finalmente, dinamitate rapid de oamenii lui Kirill (adică ai Moscovei).

De ce îl ”scapă” pe sticlă pe propagandistul Bogdan Duca?

Ciudat e și că Patriarhul Daniel a acceptat (fără voia sa, n-ar fi fost posibil) ca notoriul propagandist putinist Bogdan Duca să-și verse lăturile, în repetate rânduri, la Trinitas TV, postul de televiziune al Patriarhiei, deși întâi stătătorul BOR a fost avertizat în repetate rânduri, în scris și prin viu grai, de intelectuali cu sau fără sutană, despre adevărata speță a personajului. Și totuși… Aparițiile la Trinitas TV reprezintă o formă de legitimare pe care BOR i-o acordă acestui Bogdan Duca.

Preafericiții KGB

De reținut că acuzațiile vicepremierul Valeri Simeonov privindu-l pe ”agentul KGB” Kirill ”Mihailov” nu pot fi trecute cu vederea, întrucât Biserica Ortodoxă Bulgară ține de Moscova (la fel ca cea din Basarabia), și informațiile de genul acesta pot ”transpira” oricând spre sferele puterii de la Sofia, având în vedere istoricul securisto-sovietic comun. Pe de altă parte, istoricii și presa de investigații au tot consemnat, de-a lungul timpului, tactica KGB-istă de implantare a agenților în cele mai înalte poziții bisericești (a fost vizată întreaga ierarhie), fapt uzitat în toate țările ex-sovietice, și cu atât mai mult în Rusia de după Marea Teroare.

De altfel, înalții ierarhi ortodocși ai Europei încă se află în colimatorul Kremlinului – mai multe detalii AICI.    

Rusia a declanșat ofensiva totală

Să nu ignorăm nici faptul că dubiosul gest al Patriarhului Daniel (care dă semnalul unei apropieri de care BOR s-a ferit până acum ca dracul de tămâie) vine într-un context în care propaganda rusească este omniprezentă în România, ofensiva Moscovei fiind purtată, în principal, politic, economic și religios. Eugen Orlando Teodorovici – discotecarul ministru PSD-ist al Finanțelor – face vizite ciudate la Moscova și în Cuba, pe care nu-i în stare să le justifice rezonabil, cu atât mai mult cu cât proiectele sale economice izolează România în UE și NATO și o duc în zonele pestrițe controlate de Rusia și China.

Agenții de influență

Pe fundal, nume grele ale FSN/PSDR/PSD se agită penibil și proferează (braț la braț cu Sputnik, Russia Today, Antena 3, România Liberă ș.a.m.d.) cele mai toxice narațiuni anti-UE și anti-SUA: Adrian Năstase, Răzvan Theodorescu, Adrian Severin, Șerban Nicolae, Florin Iordache ș.a.m.d.. Acestora li se adaugă junele caraghios Liviu Pleșoianu, care și-a dezvoltat apucătura de a debita vechea mizerie sadoveniană, cum că lumina ar veni de la Răsărit – adică de la Kremlin, epicentrul smintelii eurasianiste.

E cert: România se află sub cod roșu de propagandă putinistă.     

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.