Iranul încearcă să provoace RĂZBOI în Golful Oman – șalupe militare iraniene au hărțuit un petrolier britanic


  • ACP
  • Jul 10, 2019 13:41
  • 3840
Iranul încearcă să provoace RĂZBOI în Golful Oman – șalupe militare iraniene au hărțuit un petrolier britanic

Atacurile iranienilor de luna trecută, îndreptate împotriva mai multor vase comerciale care tranzitau Golful Oman, au făcut ca Statele Unite să concentreze în regiune un număr mare de militari și tehnică, nave și avioane de luptă, care ar fi trebuit să determine Iranul să nu mai provoace o confruntare militară într-una dintre cele mai importante artere de tranzit pentru petrol și gaze din întreaga lume.

CITEȘTE și A trăda sau a nu trăda Coranul. Ayatollahul de la Teheran îl sfidează pe Profet mai ceva ca infidelii

Numai că oprirea răspunsului militar care urma să fie dat Iranului după recentele agresiuni, la care se adaugase și doborârea unei drone aparținând armatei americane și amenințarea cu doborârea unui avion militar cu mai multi specialiști la bord, în apele internaționale, de către Garda Revoluționară, nu au făcut ca Teheranul să fie mai reținut, să evite să mai provoace un razboi în regiune. Din contra, Iranul a anunțat că își crește cantitatea de uraniu îmbogățit și a acuzat și Uniunea Europeană că nu vrea să găsească o soluție pentru încheierea unui acord care să pună capăt sancțiunilor americane datorate aventurii nucleare în care ayatollahii își împing țara.

Joi, iranienii au continuat conduita provocatoare, încercând să oprească un petrolier britanic, British Heritage, care traversa Strâmtoarea Hormuz. Cele cinci șalupe militare iraniene care au avut o conduită ostilă, despre care se crede că aparțin Gărzii Revoluționare, s-au retras însă îndată ce au fost somate de nava militară britanică HMS Montrose, care asigura de la distanță escorta navei comerciale. Incidentul a fost confirmat și de oficiali ai armatei americane, dar Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe Iranian, alături de reprezentanți ai Gărzii Revoluționare, au negat evenimentul – mai multe detalii AICI.

Toate acestea vin la o săptămână după ce marina militară britanică a sechestrat în Gibraltar un petrolier iranian despre care existau informații că se îndrepta spre Siria, călcând acordurile internaționale. Atunci, imediat, președintele iranian Hassan Rouhani a amenințat că Marea Britanie va avea de suportat răspunsul țării sale pentru acest act și era de așteptat ca să nu treacă mult timp până când vasele britanice aveau să devină ținte în apropierea apelor teritoriale iraniene. Acum iranienii neagă că ar fi hărțuit petrolierul britanic, probabil și pentru că acțiunea lor nu a avut mare succes, dar e clar că Iranul va continua să pună probleme navelor comerciale care trec prin apropierea apelor sale teritoriale, iar asta nu va rămâne, până la urmă, fără un răspuns adecvat din partea comunității internaționale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.