Klaus Iohannis îi cere demisia lui Felix Bănilă din fruntea DIICOT și reiterează pericolul reprezentat de PSD pentru siguranța cetățenilor


Klaus Iohannis îi cere demisia lui Felix Bănilă din fruntea DIICOT și reiterează pericolul reprezentat de PSD pentru siguranța cetățenilor

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni în legătură cu cazurile ororilor de la Caracal și Dâmbovița. 

Astfel, Klaus Iohanis a reiterat faptul că guvernarea PSD nu a fost și nu este în stare să asigure siguranța cetățenilor României și, mai mult, i-a cerut demisia lui Felix Bănilă din funcția de procuror-șef al DIICOT pentru felul în care a manageriat ancheta ororii de la Caracal. 

Redăm discursul președintelui Klaus Iohannis:

"Nu mă voi referi în această seară la marile rateuri pesediste din ultima vreme și nici la încercările disperate ale PSD de a se agăța de putere.

Mă voi referi la altă problemă foarte gravă. Au trecut deja două luni de la tragedia îngrozitoare de la Caracal care a zguduit România. Atunci am convocat imediat CSAT și am indicat în mod explicit care sunt măsurile care trebuie luate de Guvern și am cerut în mod repetat acțiuni clare. Totodată, am tras repetate semnale de alarmă către toți cei care conduc instituțiile statului că au obligația să-și exercite cu maximă responsabilitate misiunea de a proteja cetățenii țării noastre. În condițiile în care oamenii au așteptarea legitimă de a fi apărați, este revoltător modul în care în ultima săptămână unele instituții publice au reacționat atât în ceea ce privește ancheta de la Caracal, cât și în ceea ce privește ancheta legată de cumplitul caz din Dâmbovița. În ambele cazuri am văzut reacții întârziate, gesturi publice de-a dreptul scandaloase care denotă lipsa de preocupate pentru victime și pentru familiile victimelor. Ce s-a întâmplat în ultimile zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de "așa nu!". Este extrem de grav că cei care conduc instituțiile statului român girează astfel de comportamente prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate. Această situație este generată în primul rând, trebuie să fie foarte clar, de eșecul guvernării incompetente din ultimii ani. O guvernare care a avut ca prioritate salvarea infractorilor ignorând efectele asupra oamenilor cinstiți și corecți din țara noastră. Pentru toate aceste greșeli majore PSD va plăti politic. Vă promit acest lucru! Pesediștii vor plăti la vot și vor rămâne în istorie drpet guvernarea care a protejat penalii și infractorii, o guvernare catastrofrală, eșuată. 

Dar astăzi nu mă refer doar la Guvern. Mă refer și la conducerea DIICOT, instituție a cărei implicare în cazul de la Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionaism și credibilitate. Doar că sub conducerea domnului Bănilă acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror-șef al DIICOT. Este imperativ ca greșelile din ultimile săptămâni să fie asumate cu responsabilitate și este nevoie de o schimbare la acest nivel pentru a recredibiliza această instituție.

De asemenea, îi amintesc prim-ministrului că sarcina sa principală este cea de a guverna și a rezolva problemele curente, executive, imediate și nu de a întreprinde turnee electorale externe și care nu aduc niciun beneficiu României sau ca să fiu mai clar, care nu aduc absolut nimic. Sigur, acest Guvern a pierdut majoritatea parlamentară și nu știe dacă se mai poate baza pe sprijin în Parlament. Soluția firească ar fi aceea a demisiei a unui astfel de Guvern. Dar acest Guvern nu a găsit de cuviință să se retragă nici măcar după referendumul din 26 mai când 6,5 milioane de români i-au spus clar și fără echivoc că duce țara într-o direcție greșită. Deci nu ne putem aștepta la gesturi de responsabilitate din partea PSD. În același timp funcționarea instituțiilor nu trebuie să mai fie afectată de lipsa de competență a celor care le conduc în prezent. Am ajuns în această situație pentru că PSD a înlocuit profesioniștii  cu incompetenți și tot felul de neaveniți în poziții de decizie. Instituțiile fundamentale ale statului au grave probleme de credibilitate din cauza politizării excesive. Eu vreau să transmit românilor că statul are în rândurile sale nenumărați profesioniști și oameni dedicați. Iar procesul de reconstrucție a statului trebuie să înceapă obligatoriu cu repunerea pe baze corecte a administrației și aceasta nu poate fi făcută decât de un nou guvern care să-și asume în mod clar o astfel de prioritate. Abia aștept să treacă moțiunea".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.