Liderul deputaților UDMR amenință că vrea să dea jos Guvernul Orban dacă va fi dată OUG sau se va angaja răspunderea privind o măsură vitală pentru România

Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, a declarat pentru publicația maghiară Maszol că formațiunea sa este gata să se confrunte cu Guvernul Ludovic Orban, votând o moțiune de cenzură, în cazul în care va fi dată o OUG sau va fi asumată răspunderea de către Executiv pentru alegeri locale în două tururi.

Mai mult, reprezentantul UDMR a mai afirmat că formaţiunea sa va ataca la CCR un eventual act normativ referitor la alegerile locale, având în vedere recomandarea Comisiei de la Veneția potrivit căreia orice modificare a legislației electorale trebuie făcută cu cel puțin 12 luni înainte de alegeri.

"Este foarte probabil să înfruntăm Guvernul. Pe de o parte, ar putea duce la căderea guvernului, iar pe de altă parte, este sigur că decizia va fi respinsă de către Curtea Constituțională. Sunt sigur că vom găsi suficienți în Parlament care să ne sprijine", a declarat Korodi Attila pentru maszol.ro, citat de Știripesurse.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, combătea pe 14 octombrie minciunile lansate inclusiv de președintele UDMR Kelemen Hunor potrivit cărora atât Comisia de la Veneția, cât și CCR nu agrează modificarea legislației electorale cu 1 an înainte de alegeri și implicit trecerea la alegerile locale în două tururi. 

Astfel, liberalul atrăgea atenția că legislația electorală poate fi modificată cu mai puțin de 1 an înainte de alegeri în cazul alegerilor locale în două tururi, întrucât nu sunt afectate drepturile electorale: "Constituția interzice adoptarea OUG dacă afectează drepturi electorale, și nu este cazul aici!".

"Propagandă de cea mai joasă speță! Cei care se opun alegerilor locale în două tururi de scrutin fac afirmații mincinoase.

Legislația electorală poate fi modificată cu mai puțin de 1 an înainte de alegeri! Invocarea Constituției și a Comisiei de la Veneția, care ar stabili interdicții/recomandări negative nu se aplică aici, fraților! Constituția interzice adoptarea OUG dacă afectează drepturi electorale, și nu este cazul aici!

Iar în privința Comisiei de la Veneția, recomandarea este să existe suficient timp pentru implementarea modificărilor (ceea ce este posibil!!!), și să nu fie restrânse niște drepturi electorale.

De asemenea, corecțiile pot fi făcute dacă se sigură o mai bună reprezentativitate a cetățenilor etc. Noi avem inclusiv o decizie CCR care spune că pot fi adoptate modificări dacă se fac îmbunătățiri ale legislației electorale!

Mai pe românește: dacă se consolidează democrația, este permis!!! Încetați cu minciunile!", spunea liberalul.