Liviu Avram îl sfătuiește pe Iohannis: "Nu trebuie să-l redesemneze pe Ludovic Orban ca premier!" Pericolul creat de binomul PSD-CCR


Liviu Avram îl sfătuiește pe Iohannis: "Nu trebuie să-l redesemneze pe Ludovic Orban ca premier!" Pericolul creat de binomul PSD-CCR

Jurnalistul specializat pe justiție, Liviu Avram, trage un semnal de alarmă la Digi24 prin care-l avertizează pe președintele României, Klaus Iohannis, să nu-l desemneze din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, întrucât CCR va fi sesizată de PSD, iar în ultimii trei ani pesediștii au avut câștig de cauză la Curte în 10 din 11 situații pe speța unui conflict juridic de natură constituțională. 

Mai mult, jurnalistul atrage atenția că Iohannis ar putea să piardă din prerogativele funcției în cazul în care îl va redesemna pe Orban pentru funcția de premier, iar CCR va da câștig de cauză PSD. 

Redăm analiza jurnalistului:

"PSD a anunțat deja că dacă nominalizatul va fi Ludovic Orban, atunci va sesiza CCR pe un conflict juridic de natură constituțională, pe considerentul că un premier abia demis nu poate fi redesemnat, pentru că nu ar fi o chestiune de loialitate instituțională. Or, aici este pericolul. Președintele pare să nu înțeleagă că în chestiuni foarte sensibile din punct de vedere politic, CCR e o armă la îndemâna PSD, mai ales la conflictele juridice de natură constituțională, unde Curtea poate să stabilească orice fără niciun fel de restricție și a și făcut-o deseori. În ultimii 3 ani, din 11 asemenea conflicte judecate de CCR, PSD a avut câștig de cauză în 10. Asta ar trebui să-i spună ceva președintelui și să evite pe cât posibil ca povestea asta cu desemnarea noului premier să ajungă la CCR, pentru că și-ar vulnerabiliza întreaga procedură. În primul rând, pentru că pesediștii care dețin controlul în Birourile Permanente ale Camerelor pot să amâne procedura de învestire a Guvernului până când CCR se pronunță și apoi după ce Curtea s-a pronunțat ne putem trezi că judecătorii vor mai tăia încă câteva prerogative ale președintelui, așa cum au mai tăiat și prin decizii anterioare tot privind conflicte juridice de natură constituțională. Așadar, președintele ar putea să piardă niște instrumente, cum ar fi libertatea de a desemna un prim-ministru. 

Cred că o manieră securizantă din partea președintelui ar fi numirea unui alt premier decât Ludovic Orban, tocmai pentru a evita arbitrajul unei Curți Constituționale care nu mai e de mult un arbitru onest în jocul politic".

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus joi că va sesiza CCR în cazul în care Ludovic Orban, proaspăt demis prin moțiune de cenzură, va fi desemnat, din nou, ca premier. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.