Pesedistul Zamfir vrea să lase România complet fără fonduri europene printr-un proiect de lege dedicat unui apropiat al pușcăriașului Dragnea. Avertismentul CE


Pesedistul Zamfir vrea să lase România complet fără fonduri europene printr-un proiect de lege dedicat unui apropiat al pușcăriașului Dragnea. Avertismentul CE

Comisia economică a Senatului are astăzi pe ordinea de zi un proiect de lege al senatorului PSD Daniel Zamfir, care ar putea lăsa România complet fără fonduri europene. România ar putea pierde 18 miliarde de euro, bani pe care îi are la dispoziție în actualul buget al UE.

Comisia Europeană a trimis în luna martie o scrisoare oficială către Guvern și alte instituții în care a avertizat că un proiect de lege inițiat de către senatorul PSD Daniel Zamfir poate duce la suspendarea tuturor programelor care implementează fondurile europene. Proiectul lui Daniel Zamfir se referă la modificarea legii Curții de Conturi. 

Una dintre modificările criticate dur de Comisia Europeană constă în faptul că îi acordă președintelui Curții de Conturi competența exclusivă de sesizare a organelor de urmărire penală în cazul în care, în urma controlului, se constată că o instituție a cheltuit banii publici cu încălcarea legii. În legea aflată în vigoare, sesizarea organelor de urmărire penală se face de către conducătorul departamentului care realizează raportul de audit.

O altă modificare promovată de Daniel Zamfir și criticată de Bruxelles este limitarea independenței Autorității de Audit – organism independent acreditat de Comisia Europeană, aflat sub autoritatea Curţii de Conturi – prin faptul că ar fi obligată să-şi însuşească toate constatările făcute de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice – instituţie subordonată politic aflată în subordinea Guvernului. (sursa: g4media)

În acest context, fosta ministră a Justiției, Raluca Prună, a atras atenția într-un comentariu pe Facebook că proiectul lui Zamfir e dedicat unui apropiat al pușcăriașului Liviu Dragnea și anume șeful Curții de Conturi, Mihai Busuioc. Dacă proiectul lui Zamfir ar deveni lege, Mihai Busuioc ar putea șantaja politic, fiind singurul care ar avea prerogativa de a sesiza organele de urmărire penală în cazul în care o instituție a cheltuit banii publici încălcând legea

Prună: "Proiectul Zamfir. Mica istorie a drumului legislativ in Camera, adica procedura:

- Comisia de buget, finante, banci care este cea responsabila nu face NIMIC (nu raport, nu aviz, trimite numai la Comisia Juridica)

- Comisia Juridica avizeaza POZITIV si in UNANIMITATE, cu ceva observatii dar raportul nu e public

- Camera Deputatilor adopta TACIT prin depasirea termenului de 45 de zile prevazut in Constitutie.

Asta a fost procedura, subtire, netransparenta, cu unanimitati intr-o Comisie si inactiune la Comisia responsabila.

Continutul. Noroc ca a scris Comisia Europeana si ca asa a devenit un subiect. Problema majora este ca i se acordă președintelui Curții de Conturi competența exclusivă de sesizare a organelor de urmărire penală în cazul în care, în urma controlului, se constată că o instituție a cheltuit banii publici cu încălcarea legii.

Pe romaneste: deturneaza cineva fonduri europene si constata asta Curtea de Conturi? Pai asteptam in pixul Presedintelui Curtii, un domn pe nume Mihai Busuioc. Sesizeaza, nu sesizeaza? Depinde de cine esti.

Dar cine e Mihai Busuioc? Apropiat de Dragnea. Atat de apropiat ca la depunerea juramantului guvernului Grindeanu a fost langa Dragnea si Tariceanu la Cotroceni, singurul invitat fara calitate institutionala de a fi acolo. Numit la Curte pe 9 ani, dupa ce legea Curtii a fost modificata astfel incat Busuioc (inginer) sa devena eligibil pentru ca legea cerea studii de specialitate juridica sau economica la Curte.

O minune, nu-i asa? Cine credea ca Dragnea inca mai conteaza?! Conteaza foarte mult prin domnul Busuioc. Bine, pe principiu nici nu conteaza cine e Presedintele Curtii, conteaza exclusiv ca i se confera o mega putere - de santaj politic si decizie. El decide pe cine si daca trimite la parchet. Wunderjob de supergod, trebuie sa admitem.

Asteptam cairea de la Senat, acum ca presa si Comisia europeana au facut treaba Parlamentului pe jumatate. Eu as astepta si o explicatie de la Comisia de buget finante din Camera - poate a facut ceva si nu e public".

Actualul ministru de Finanțe, Florin Cîţu, îl acuza în 2017 pe președntele PSD de la acea vreme, pușcăriașul Dragnea, că politizează Curtea de Conturi, prin susținerea lui Busuioc la șefia instituției, ca "să poată fura în linişte şi să nu răspundă penal".

Cîțu, pe Facebook: "Dragnea înscrie Curtea de Conturi în PSD. Dragnea nu se mai ascunde şi nu mai are rabdare. PSD şi Dragnea nici măcar nu mai vor să păstreze aparenţele unei democraţii în România. Astăzi sunt audieri importante pentru PSD în Parlament. Curtea de Conturi se înscrie în PSD. În doar 10 luni PSD a înrolat CCR, ASF şi acum CC. Urmează BNR (90% în barca PSD deja) şi DNA. Ahh, uitasem, şi Consiliul Concurenţei a depus armele de bună voie şi deja se face util cârmaciului. PSD are două obiective:1. Să poata fura în linişte şi să nu răspunda penal. Aici Curtea de Conturi şi CCR au cel mai mare rol. 2. Să strivească orice urmă de opoziţie politică, a societăţii civile şi a sectorului privat. Aici ASF, BNR, şi Consiliul Concurenţei, ANAF sunt institutiile pe care PSD le va arunca asupra celor care se opun dictaturii PSD-iste".

Mihai Busuioc a fost împins în funcția de șef al Curții de Conturi, la finalul anului 2017, de fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

"I-am spus domnului preşedinte Tăriceanu decizia noastră - şi o susţine şi dumnealui - noi nu vom vota niciun membru de partid, pentru că am spus de la început că nu vrem să politizăm Curtea de Conturi şi din acest motiv nici eu, nici dumnealui nu am fost de acord să începem negocieri pe marginea locurilor vacante de la Curtea de Conturi", a spus Dragnea în 2017. 

La acea vreme, Busuioc era secretar general al Guvernului. De altfel, Busuioc a fost și secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării (în perioada în care ministru era Liviu Dragnea).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.