Primarul Alexandriei a vândut administratorului public al orașului un teren la preț de Logan second hand pentru construirea unei…vile


Primarul Alexandriei a vândut administratorului public al orașului un teren la preț de Logan second hand pentru construirea unei…vile

Nea Fane Tăbăcitu, cunoscut ca om de vază al Alexandriei încă din vremuri de tristă amintire este astăzi city manager. Practic, prin mâinile lui trece tot ce ține de administrarea Alexandriei. Ca atare, orașul respiră cumva prin acest filtru murdar. Iar interesul public stă întotdeauna într-un colțișor de birou, în timp ce interesul particular face regulile. Iar o dovadă clară în acest sens este un contract semnat între firma lui Tăbăcitu și Consiliul Local al Municipiului Alexandria în anul 2010. Prin acest contract, în a cărui posesie exclusivă a intrat ziarul Liber în Teleorman, se vede clar cum actualul administrator al municipiului Alexandria a cumpărat de la Victor Drăgușin, în calitate reprezentant al Consiliului Local Alexandria, un teren de 350 mp intravilan pe strada Gheorghe Doja, numărul 35. Am fost la adresa respectivă, pentru a vedea ce se află acolo. Nu mică ne-a fost mirarea de a descoperi casa de locuit a lui Ștefan Tăbăcitu, o vilă de toată frumusețea, cu toate anexele și utilitățile de rigoare. Surse apropiate ne spun că terenul acela a fost concesionat înainte de a fi cumpărat și că acolo s-a ridicat un veritabil mausoleu, pe bani mulți. Cu toate acestea, terenul a fost cumpărat la o sumă aproape modică, și anume 33.950 de lei. Practic, salariul lui Tăbăcitu pe 6 luni...

Contractul

Pe data de 5 martie 2010, la un birou notarial din Alexandria se încheia un contract de vânzare-cumpărare. Protagoniștii erau Consiliul Local Alexandria, reprezentat prin  primarul Victor Drăgușin, și Societatea Comercială TABCRIS PRODCOM SRL, prin asociat unic Ștefan Tăbăcitu. La vremea aceea, omul de afaceri nu era încă city manager al orașului, dar era om de bază în campaniile electorale ale PSD Teleorman, alături de Marian Fișcuci și Adrian Simionescu. Astfel, Victor Drăgușin, primar pesedist de renume, în calitate de reprezentant al Consiliului Local Alexandria a vândut societății lui Tăbăcitu Ștefan suprafața de 350 mp de teren intravilan la adresa menționată anterior. Terenul are numărul cadastral 20793, iar dreptul de proprietate este intabulat în Cartea Funciară nr. 20793 a localității Alexandria. Prețul vânzării se ridică la 33.950 de lei, practic echivalentul salariului pe șase luni al lui Fane Tăbăcitu, după ce a primit, prin 2012, botezul de administrator public al orașului. Acolo, pe terenul la preț de aproximativ 700 de euro, Fane Tăbăcitu și-a ridicat o vilă superbă, cu toate facilitățile posibile și imaginabile unui om bogat. Pentru că da, acestea sunt avantajele pe care partidul roșu le-a adus în viața membrilor lui: terenuri la prețuri de nimic, vile făcute din bani publici și piscine bonus.

Potrivit contractului, “Subsemnatul Tăbăcitu Ștefan, în calitate de asociat și administrator unic al Societății Comerciale TABCRIS PRODCOM SRL, declar că am cumpărat pentru aceasta, de la domnul Victor Drăgușin, în calitate de reprezentant al Consiliului Local Alexandria suprafața de 350 mp, teren intravilan curți construcții cu vecinătățile și delimitarea indicată mai sus, la prețul de 33.950 lei, preț ce nu include TVA, și știu că terenul nu a fost scos din circuitul civil în temeiul vreunui act normativ de trecere în proprietate de stat, că a intrat în proprietatea vânzătorului în modul arătat în cuprinsul actului, stăpânindu-l de la data dobândirii netulburat de nimeni și înțeleg să cumpăr întemeiat pe declarația vânzătorului și pe riscul meu, i-am achitat întregul preț”.

Relația

Dincolo de faptul că dorința lui de a se remarca în orice situație poate să provină din trecutul său comunist, când sistemul impunea individului să facă exces de zel pentru a fi protejat, Fane Tăbăcitu are acum o familie completă, frumoasă, o avere remarcabilă și destule activități pentru un individ ajuns aproape de vârsta pensionării. El a ajuns, cumva, city manager al Alexandriei, după ce ani de zile s-a ocupat de campaniile PSD-ului în Teleorman, reușind, prin natura lui comună, să convingă electoratul de virtuțile social-democrației. Cu Drăgușin a avut mereu o relație complicată, poate și prisma faptului că, în calitate de administrator al orașului, a câștigat uneori dublu în raport cu primarul. Și au fost și momente în care a sperat să-i fure funcția. Lucrurile între cei doi s-au reglat întotdeauna pe linie de partid. Astăzi, “Nea Fane” este unul dintre cei mai bogaţi social-democraţi din Alexandria. Desigur, i s-a pus mereu în cârcă o zgârcenie proverbială, dar trebuie s-o recunoaştem: puţini dintre cei care au făcut realmente avere în lumea asta au fost persoane capabile să-şi dea şi haina de pe ele pentru nevoiaşi.

Faima lui Ştefan Tăbăcitu are, însă, mai mult de-a face cu activitatea sindicală decât cu demersurile politice. După ce a finalizat cursurile universităţii  comuniste “Ştefan Gheorghiu” s-a ocupat pentru o vreme de celebra Cantină a Partidului.

Ieşirea din comunism l-a trimis pe “Nea Fane” pe baricadele capitalismului. Unde a făcut faţă cu succes oricărei provocări, având şi la această dată în proprietate unul dintre cele mai bine cotate restaurante din Alexandria, afacere de mare succes, sprijinită de administrația locală, care i-a produs numeroase satisfacţii materiale. Lui Ştefan Tăbăcitu i-a plăcut mereu să rămână în umbra jocurilor politice şi n-a ţinut niciodată să se facă plăcut de publicul larg. Probabil este vorba tot de educaţia comunistă, care l-a direcţionat mereu pe calea interesului de a nu fi implicat în scandaluri sau în situaţii compromiţătoare.

 În acest moment, el ocupă funcţia de administrator public al municipiului şi este omul de bază al primarului Victor Drăguşin. Lucru pentru care e adesea recompensat din bani publici. Și, câteodată, cu terenuri la preț de nimic...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.