PSD continuă „reforma”. Baronul roșu de Vrancea, îndepărtat cu forța de colegi. Pesedistul care îl va înlocui este însurat cu una din fostele amante ale lui Oprișan


PSD continuă „reforma”. Baronul roșu de Vrancea, îndepărtat cu forța de colegi. Pesedistul care îl va înlocui este însurat cu una din fostele amante ale lui Oprișan

Unul dintre cele mai sinistre personaje politice din ultimii 20 de ani, Marian Oprișan, baronul putred de bogat al unui județ ținut în sărăcie, a fost demis, luni, de colegii de partid, din funcția de președinte al PSD Vrancea, în cadrul ședinței privind rezultatul la locale.

După ce președintele Marcel Ciolacu i-a cerut personal să facă „un pas în lateral”, Oprișan a refuzat să demisioneze, spunându-le colegilor din CPN al PSD că este fix în situația Gabrielei Firea, care pare că beneficiază de un tratament special: a pierdut funcția, dar ar fi câștigat la votul politic, obținând în județ cu 1% mai multe voturi decât liberalii (care însă au câștigat funcția de președinte al Consiliului Județean), urmând să facă în CJ majoritate cu ALDE (al cărei președinte de filială - Ioan cel Mare - a fost de două ori vicepreședinte al CJ sub Oprișan).

Colegii au votat, iar rezultatul a fost cât se poate de clar pentru schimbarea din funcție a lui Oprișan, doar doi lideri de filiale dorind păstrarea acestuia în fruntea PSD Vrancea. Cum Oprișan a refuzat să propună un succesor și nimeni altcineva nu a dorit să-și asume interimatul organizației județene, Marcel Ciolacu a decis să conducă chiar el Vrancea până după parlamentare.

Surse din partid susțin, însă, că cel mai probabil funcția lui Marian Oprișan îi va reveni, imediat ce se mai liniștesc apele în partid, lui Cristian Misăilă, social democratul care a câștigat un nou mandat de primar în Focșani, și că este foarte posibil ca marele baron Oprișan să fie tras definitiv pe linie moartă și să nu prindă nici loc pe lista PSD pentru Senat.

Deocamdată, doar simplu membru în PSD, Misăilă este un personaj cât se poate de interesant a cărui biografie se împletește până la detalii foarte intime cu cea a lui Oprișan, omul care l-a propulsat. Jurnaliștii de la Adevărul îi creionează un portret detaliat care merită toată atenția:

Are 45 de ani şi este din anul 2016 primar al municipiului Focşani. Deşi Misăilă nu are nicio funcţie în PSD Vrancea, ci doar calitatea de membru simplu, numele său a fost vehiculat la şefia social democraţilor vrânceni încă dinainte de pandemie, în luna februarie 2020, când au avut loc alegeri pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei, media locală prezentându-l aproape sigur drept contracandidat al lui Oprişan. Într-un final, baronul a candidat de unul singur iar Misăilă nu a fost prezent nici măcar între delegaţii la conferinţă.

Cristi Valentin Misăilă este de profesie economist. A fost funcţionar şi apoi director adjunct la Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea, iar ulterior angajat la Garda Financiară, de unde a plecat după un concurs pe care nu l-a promovat. În anul 2010, Marian Oprişan l-a luat pe Misăilă consilier personal la cabinetul său de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, iar în 2012 l-a promovat în funcţia de subprefect. Patru ani mai târziu, în 2016, Oprişan a mers pe mâna lui Misăilă şi la Primăria Focşani, decizie care s-a dovedit câştigătoare, acesta reuşind să-l învingă atunci pe candidatul liberalilor, Ion Ştefan, actualul ministru al Lucrărilor Publice. Victoria împotriva ministrului ”Grindă” a fost reconfirmată mult mai categoric şi la alegerile locale din 27 septembrie, când Misăilă a reuit să câştige al doilea mandat de primar.

Oprişan şi Misăilă sunt legaţi şi de un trecut amoros. Fosta iubită a lui Marian Oprişan, Lucreţia Dumbravă, care i-a fost secretară baronului de Vrancea mulţi ani, este din 2018 actuala soţie a primarului Cristi Misăilă. Cei doi soţi locuiesc într-o casă construită în zona Crângului Petreşti, aproape de Focşani, pe un teren “moştenit” de la mama lui Marian Oprişan. Naşul de cununie al lui Misăilă este miliardarul Ioan Niculae, un afacerist cu mare trecere la actualul preşedinte al PSD, Marcel Ciolacu”. Mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.