Republica Moldova, izolată de restul lumii. Din cauza catastrofei umanitare Covid-19, cele mai multe țări interzic accesul moldovenilor pe teritoriilor lor. În schimb, Dodon se pregătește de parada de la Moscova


Republica Moldova, izolată de restul lumii. Din cauza catastrofei umanitare Covid-19, cele mai multe țări interzic accesul moldovenilor pe teritoriilor lor. În schimb, Dodon se pregătește de parada de la Moscova

Republica Moldova este izolată de restul lumii. Majoritatea ţărilor interzic accesul cetăţenilor moldoveni pe teritoriile lor, dacă nu au permis de şedere, contract de muncă sau o urgenţă medicală. Ministerul de Externe de la Chişinău oferind informaţii detaliate pentru moldova.direct cu privire la condiţiile de călătorie pentru moldoveni. Doar două state nu au interdicţii de intrare pentru niciun străin. Este vorba despre Albania şi Belarus.     

Aşadar, nici moldovenii nu au restricţii de intrare pe teritoriul albanez şi nu sunt obligaţi să stea 14 zile în autoizolare atunci când ajung acolo. Se poate intra cu uşurinţă şi în Belarus, fără a fi impusă carantina. Tot ce li se cere moldovenilor este un certificat medical care să ateste faptul că nu sunt infectaţi cu noul coronavirus, efectuat cu cel mult două zile înainte de data trecerii frontierei. Din 16 iunie, cursele aeriene de pe ruta Chişinău-Minsk au fost reluate. 

Încă trei ţări permit cetăţenilor moldoveni să intre pe teritoriile lor, dar sunt obligaţi să stea în carantină timp de 14 zile. E vorba de Irlanda, Slovenia şi Marea Britanie

Restul ţărilor interzic complet accesul moldovenilor cu excepţia celor care au contracte de muncă, urgenţe medicale sau permis de şedere. 12 dintre ţările din Uniunea Europeană nu au anunţat, deocamdată, data la care vor ridica aceste restricţii. Este vorba despre România, Austria, Belgia, Cehia, Croaţia, Estonia, Grecia, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Majoritatea acestor state menţin obligativitate de carantină timp de 14 zile pentru moldovenii cu acte în regulă care ajung în această perioadă acolo.

În acelaşi timp, Lituania a anunţat că permite doar accesul cetăţenilor care provin din ţări în care s-au înregistrat cel mult 25 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 la o sută de mii de locuitori. Moldova însă a depăşit acest indicator de 15 ori.

Şi Ucraina a anunțat zilele trecute că nu ne primește din acelaşi motiv. Nu au anunţat când vor redeschide graniţele pentru cetăţenii noştri nici ţările de pe bătrânul continent din afara UE, precum Elveţia, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia

Alte ţări din Europa, precum Franţa, Germania, Olanda, Portugalia şi Spania au informat că menţin aceste restricţii până în data de 1 iulie. Situaţia nu este diferită nici în privinţa altor state. 

Moldovenii nu pot merge în Canada, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unit, Japonia, Statele Unite, Israel sau Rusia, deși rusofilul Dodon se pregătește de parada propagandistică din Piața Roșie. Autorităţile din SUA au anunţat însă că îşi vor revizui decizia în 21 iunie, cele din Israel în 1 iulie, iar restul nu au specificat o dată exactă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.