România, mai aproape de activarea Articolului 7. Frans Timmermans, cel mai dur avertisment privind statul de drept


România, mai aproape de activarea Articolului 7. Frans Timmermans, cel mai dur avertisment privind statul de drept

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis printr-o scrisoare adresată primilor patru oameni din statul român cel mai dur avertisment pentru România privind derapajele PSDragnea în cazul statului de drept.

Astfel, Frans Timmermans a atras atenția că se vor lua măsuri în cazul în care nu se vor face progrese privind statul de drept sau vor fi adoptate ultimele modificări la codurile penale. Măsura invocată de oficialul european este preliminară activării Articolului 7.

”Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework fără întârziere. Acest proces – care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE – va înlocui MCV. Criteriile și recomandările relevante din MCV vor fi examinate în cadrul Rule of law Framework. România, desigur, rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile de referință ale MCV rămân deschise până când acestea sunt îndeplinite pe deplin și în mod satisfăcător”, se arată în scrisoare, potrivit g4media.ro.

Calificat adesea drept "armă nucleară" instituţională, Articolul 7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE.

Citiți integral materialul AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.