Scutul CCR în jurul infractorilor. Dosarul în care Dan Șova era condamnat definitiv se va rejudeca de la zero

Partizanatul CCR cu infractorii dă din ce în ce mai multe roade. Luni, 21 octombrie, fostul senator PSD, Dan Șova, a scăpat de condamnarea definitivă la 3 ani de închisoare cu executare pe care o avea în dosarul "CET Govora". Dosarul "CET Govora", în baza deciziei date de un complet de 5 judecători, se va rejudeca de la zero.

Decizia a fost luată cu majoritate de 4 judecători, unul fiind împotriva. Cazul CET Govora se va rejudeca la Curtea de Apel București, deoarece Dan Șova nu mai este parlamentar, așa că dosarul sau nu mai este de competență Înaltei Curți.

Sentința de luni este consecința a două decizii controversate date de CCR: cea privind completurile de 5 judecători și cea privind completurle specializate de 3 judecători. La Înalta Curte, dosarele de corupție aflate în faza de fond sunt judecate în complet de 3 judecători, iar în apel în complet de 5 magistrați.

"Decizia CCR e general obligatorie. Astfel că trebuie să trimiteți cazul la rejudecare", au spus avocații lui Dan Șova, conform ziare.com

La începutul anului, ÎCCJ a admis o contestație depusă de Dan Șova și a dispus anularea condamnării definitive de 3 ani închisoare primite de acesta în acest caz. A fost primul mare dosar de corupție rejudecat din cauza deciziei CCR privind nelegalitatea completurilor de 5.

În luna iulie 2019, CCR a mai dat o decizie mediatizată, privind componența completurilor specializate în fapte de corupție.

Amintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe 20 iunie 2018 pe Dan Șova la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora pentru trafic de influenţă, transmite Agerpres. Decizia este definitivă. Decizia completului de 5 judecători a fost luată cu scorul 3-2.  Completul a fost prezidat de vicepreședintele Înaltei Curți, Iulian Dragomir, și compus din judecătorii Ionuț Matei, Constantin Epure, Lucia Rog și Aurel Gheorghe. Judecătorii Lucia Rog și Aurel Gheorghe au făcut opinie separată. Opinia majoritară care a impus practic condamnarea a fost formată din Dragomir, Matei și Epure.

DNA a cerut condamnarea lui Dan Şova la 9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, susţinând că pedeapsa de 3 ani închisoare dată de instanţa de fond este „nejustificat de blândă”.

În septembrie 2017, Dan Şova fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar fostul director al CET Govora Mihai Bălan a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu un termen de supraveghere de 4 ani.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

DNA preciza că, în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti.