Șefa Comisiei Juridice a PE o spulberă pe Rovana Plumb: scrisoare către președintele Parlamentului European

Lucy Nethsingha, președinta Comisiei Juridice (JURI) a Parlamentului European, i-a transmis o scrisoare președintelui Parlamentului European, David Sassoli, în care îi explică votul negativ dat pesedistei Rovana Plumb pentru ocuparea postului de comisar pe Transporturi. În scrisoare se subliniază faptul că există suspiciuni serioase de conflict de interese în privința împrumutului de 800.000 de lei luat de Plumb de la o persoană fizică și avertizând totodată că acest conflict de interese s-ar putea extinde asupra întregii Comisii Europene.

"Domnule președinte,


Vă scriu în legătură cu examinarea declarației de interese și evaluarea unui posibil conflict de interese a comisarului desemnat pentru Transporturi, doamna Rovana Plumb.

(…)

La ședința din 26 septembrie 2019, Comisia Juridică a decis că este necesar să îi transmită președintei alese a Comisiei Europene îngrijorările legate de existența unui posibil conflict de interese în ceea ce privește portofoliul comisarului pentru Transporturi. Aceste îngrijorări sunt generate, pe de o parte, de împrumutul primit de comisarul-desemnat de la o persoană care lucrează în domeniul turismului, iar pe de altă parte, de faptul că, pe baza informațiilor primite de Comisia juridică, nu este clar cum acest împrumut va fi înapoiat în mod deschis și transparent. Așadar, Comisia consideră că în această etapă și până când conflictul de interese este rezolvat, există o îndoială serioasă asupra faptului că Rovana Plumb își poate exercita rolul de comisar european pe Transporturi. Comisia juridică este, de asemenea, îngrijorată de faptul că problemele legate de returnarea actualului împrumut ar putea genera un potențial conflict de interese și în relații cu alte portofolii ale Comisiei Europene.

V-aș fi recunoscătoare dacă ați putea-o informa pe președinta aleasă a Comisiei Europene în legătură cu aceste îngrijorări și dacă ați ține comisia juridică la curent cu pașii pe care președinta aleasă intenționează să îi facă astfel încât acest conflict de interese să fie rezolvat", se arată în scrisoarea transmisă președintelui Parlamentului European, David Sassoli, potrivit g4media.