Simonis amăgește pensionarii că pensiile pot fi crescute cu 40%. Iohannis dinamitează jocul populist al PSD: "Statul poate să plătească numai atât cât este la dispoziție și nu mai mult!"


Simonis amăgește pensionarii că pensiile pot fi crescute cu 40%. Iohannis dinamitează jocul populist al PSD: "Statul poate să plătească numai atât cât este la dispoziție și nu mai mult!"

Liderul deputaților PSD Alfred Simonis a vorbit miercuri într-o conferință de presă despre planul pesediștilor de a determina Guvernul să majoreze pensiile cu 40% așa cum este prevăzut în lege și nu cu 14% cum doresc liberalii. În acest sens, Simonis a declarat că pesediștii vor elimina articolul din rectificarea bugetară ce prevede majorarea pensiilor cu doar 14%. Alfred Simonis a adăugat că în acest fel Guvernul Orban nu va mai avea încotro și va trebui să majoreze pensiile, așa cum spune legea, cu 40%.

Simonis: "Birourile Permanente Reunite se vor reuni mâine (nr. miercuri) și vor pune pe ordinea de zi a comisiilor reunite de buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat rectificarea bugetară cu scopul principal de a elimina acel articol prin care pensiile în România au fost diminuate cu 26%. Probabil că săptămâna viitoare vom avea rectificarea adoptată fără acel articol. Prin urmare pensiile vor fi majorate cu 40%, conform legii în vigoare, iar Guvernul nu mai are niciun mecanism prin care să încerce să evite această majorare".

În acest context, președintele Klaus Iohannis a avut o reacție dură, spunând că demersul PSD privind pensiile este unul politicianist, populist, electoralist, căci "statul poate să plătească numai atât cât este la dispoziție și nu mai mult". Totodată, Klaus Iohannis a salutat o decizie a CCR, prin care "s-a constatat că în Parlament nu se pot lua decizii care pun în dificultate finanțele publice ale țării".

Mai mult, președintele a subliniat că PSD a amăgit pensionarii privind creșterea cu 40% a pensiilor, căci pesediștii au știut din start că o asemenea cheltuială bugetară nu este posibilă.

Jurnalist: Social-democrații au anunțat că intenționează ca la dezbaterea rectificării bugetare din Parlament să elimine articolul din OUG care prevede majorarea pensiilor cu 14% și că doresc atingerea pragului de 40%. Cum vedeți dumneavoastră acest demers?

Klaus Iohannis: Este un demers politicianist, populist, electoralist, fără niciun fundament. Am mai discutat aceste chestiuni. Statul poate să plătească numai atât cât este la dispoziție și nu mai mult. Guvernul a motivat în nenumărate rânduri de ce creșterea pensiilor – atenție, creșterea pensiilor! - este doar de atât cât este. Chiar i-am auzit pe unii din partidul menționat de dumneavoastră afirmând cu nesimțire în spațiul public că pensiile au fost tăiate.

Nu! Pensiile au fost majorate și fiecare pensionar va putea să verifice pe fluturașul de pensie că i-a crescut pensia. Dar mai mult decât atât, asta a explicat și premierul, și ministrul Finanțelor, nu s-a putut merge pe majorare.

Sigur, după ce economia își va reveni - fiindcă avem o problemă cu economia - după ce își va reveni, sigur se vor găsi soluții pentru a veni cu majorările care sunt așteptate. Toată lumea le așteaptă și putem să înțelegem, pot să înțeleg foarte simplu acest lucru. Însă să vii acum în Parlament și să spui că din opoziție știi mai bine decât Guvernul câți bani sunt mi se pare un demers total contraproductiv.

Și vreau să subliniez în acest fel și o chestiune care recunosc că mi-a plăcut. Curtea Constituțională a constatat că în Parlament nu se pot lua decizii care pun în dificultate finanțele publice ale țării. Și asta mi se pare o chestiune deosebit de importantă. Nota bene – PSD nu poate din opoziție să pună în dificultate finanțele publice. Ar fi absurd! Și ei cunosc foarte bine motivația. S-au jucat cu această legislație, au amăgit pensionarii la vremea respectivă, cu toate că au știut foarte bine că această mărire nu va fi posibilă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.