Strategia murdară a Vioricăi Dăncilă Venin de a întârzia instalarea cabinetului Orban: audierile miniștrilor vor dura săptămâni. La Grindeanu s-au terminat în ȘASE ore


Strategia murdară a Vioricăi Dăncilă Venin de a întârzia instalarea cabinetului Orban: audierile miniștrilor vor dura săptămâni. La Grindeanu s-au terminat în ȘASE ore

Cel mai slab premier român din toată timpurile, Vasilica Dăncilă, le-ar fi ordonat pesediștilor din Parlament să-i supună unui adevărat „măcel” pe miniștrii liberali din guvernul desemnat și s-o țină langa cu audierile vreme de două săptămâni, astfel încât cabinetul Orban să ajungă la votul din plen abia pe 4 noiembrie. Strategia PSD are toate șansele să reușească pentru că formațiunea lui Dăncilă are majoritate în Birourile permanente ale celor două camere, scrie revista22.ro.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a dat ca sigură data de 4 noiembrie pentru votul în parlament pentru guvernul Orban, pe motiv de audiere a fiecărui ministru care să nu fie pe fugă, ”să încercăm să înțelegem ce dorește să facă”.

„Înseamnă că luni de dimineaţă vor fi convocate Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului în care se va stabili un calendar al audierilor. Foarte important este să avem timpul necesar să audiem fiecare ministru, să nu fim pe fugă, să încercăm să înţelegem ce doreşte să facă fiecare potenţial ministru pe domeniul pe care îl va coordona, după care să stabilim ziua de vot. Dacă luni vor fi Birourile permanente reunite, măcar două, trei zile de audieri trebuie să avem în comisii, urmând ca după aceea să avem votul. Dacă va fi la finalul săptămânii viitoare sau la începutul celeilalte, rămâne să stabilească Birourile permanente reunite, dar, din câte am înţeles la moţiunea de cenzură, (…) cei din Opoziţie nu doresc un vot vineri, cum nu au dorit nici la moţiunea de cenzură, mă gândesc că nu vor vrea vineri să facă nici învestirea noului Guvern, prin urmare cel mai probabil votul va fi luni, 4 noiembrie”, a afirmat Simonis, la Parlament.

”Este important ca presa să participe la audiere, la noi la fiecare ministru au chemat televiziunile, a fost măcel. Și noi să facem la fel”, a spus Dăncilă, potrivit surselor G4Media.ro.

La instalarea Guvernului Grindeanu, primul din cele trei guverne instalate de Liviu Dragnea după câștigarea de către PSD a alegerilor parlamentare din 2016, pe 4 ianuarie 2017, în doar şase ore, toţi cei 26 de miniştri au trecut prin faţa comisiilor de specialitate. Audierile au început atunci la ora 8:00 dimineața și s-au încheiat înainte de ora 14:00. Cu toţii au trecut fără probleme de întrebările senatorilor şi deputaţilor şi au primit aviz pozitiv în mai puțin de șase ore, scria Digi 24 la acea vreme.

Președintele Klaus Iohannis îl așteaptă, astăzi, pe premierul desemnat Ludovic Orban cu lista miniștrilor și programul de guvernare. Pe lângă frecușul la care îi vor supune pesediștii pe liberali în Parlamentul, premierul desemnat Orban mai are o problemă: nu a reușit, cel puțin până seara trecută, să strângă un număr suficient de promisiuni de vot din partea parlamentarilor care au doborât guvernul Dăncilă. Situația s-a complicat după ce Ponta i-a spus lui Orban să nu se bazeze pe voturile sale. Neînțelegerile dintre cei doi ar avea la bază pretențiile liderului ProRomânia (cooptarea partidului său la guvernare și să fie el cel care face propunerea de comisar european, potrivit G4Media.ro), pe care liderul liberal le-a respins categoric. În această situație, Orban ar mai trebui să convingă urgent cel puțin încă zece parlamentari să îi voteze guvernul. 

Ultima versiune a cabinetului Orban înainte de întâlnirea de la Cotroceni:

Ministerul Dezvoltprii - Raluca Turcan

Ministerul Apărarii - Nicolae Ciucă

Ministerul Finanțelor - Florin Cîțu sau un specialist in domeniu

Ministerul Economiei (va fi comasat cu Ministerul Energiei) - Virgil Popescu

Ministerul Fondurilor Europene - inițial se vehicula numele Bogdan Glăvan, însă acum liberalii caută o altă persoană pentru acest portofoliu

Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu

Ministerul Afacerilor Interne - Ion Marcel Vela (inițial s-a vehiculat numele Laurențiu Leoreanu)

Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu

Ministerul Educației - Monica Anisie

Ministerul Sănătății - Victor Costache (ițial s-a vehiculat numele chirurgului Horațiu Suciu, despre care însă USR ar fi emis obiecții)

Ministerul Muncii - Violeta Alexandru

Ministerul Culturii - Liviu Brătescu

Ministerul Mediului - Costel Alexe

Ministerul Agriculturii - Adrian Oros

Ministerul Infrastructurii - Lucian Bode

Ministerul Tineretului și Sportului - Sorin Moldovan sau Cristinel Romanescu

Secretar General al Guvernului - Cristian Băcanu

Foto: Epoch Times România

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.