Tensiuni în creștere la Nistru: autoritățile-fantomă de la Tiraspol refuză să-și retragă cele 37 de posturi ILEGALE. Moscova își întărâtă separatiștii


Tensiuni în creștere la Nistru: autoritățile-fantomă de la Tiraspol refuză să-și retragă cele 37 de posturi ILEGALE. Moscova își întărâtă separatiștii

Şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) a eșuat, joi, pentru simplul motiv că autoritățile-fantomă de la Tiraspol au refuzat categoric să vorbească despre retragerea posturilor pe care separatiștii le-au instalat ilegal pe Nistru.

Pentru publicul neavizat, amintim că în perioada stării de urgenţă Tiraspolul (adică Rusia) a instalat ilegal circa 37 de posturi în jurul localităţilor aflate sub controlul autorităţilor constituţionale, iar încercările observatorilor militari din Forţele Mixte de Pacificare de a se deplasa la faţa locului, pentru a documenta regulamentar încălcările, au fost blocate de fiecare dată de către partea transnistreană.

Eliminarea posturilor şi barierelor instalate ilegal în Zona de Securitate, dar şi deblocarea activităţii observatorilor militari din cadrul Forţelor Mixte de Pacificare sunt obiectivele pe care delegaţia Republicii Moldova le-a menţinut în atenţia Comisiei Unificate de Control la întrunirea din 28 mai.

Potrivit TVR Moldova, s-a menţionat că impedimentele impuse de partea transnistreană în calea liberei circulaţii a cetăţenilor arată că Tiraspolul sfidează toate documentele misiunii de menţinere a păcii de pe râul Nistru, într-un final fiind afectate mecanismele de pacificare.

Pentru a elucida obiectiv circumstanţele care au făcut posibilă tensionarea situaţiei în Zona de Securitate, delegaţia moldovenească a propus, repetat, să fie analizat modul în care Comandamentul Militar Întrunit a asigurat funcţionalitatea acestor mecanisme.

În pofida argumentelor aduse, reprezentanţii Tiraspolului în Comisie au refuzat plasarea acestui subiect pe agendă.

Prin urmare, aşa cum nu s-a atins consensul la formarea ordinii de zi, şedinţa a fost transferată pentru joia viitoare.

Delegaţia Republicii Moldova subliniază că activitatea Comisiei Unificate de Control nu va fi eficientă, dacă nu se va găsi o soluţie viabilă pentru deblocarea activităţii observatorilor militari şi determinarea Tiraspolului de a-şi retrage posturile ilegale.

Delegaţia Republicii Moldova mizează pe sprijinul celorlalte componente ale Comisiei pentru a stabili mecanisme eficiente de conlucrare a structurilor Forţelor Mixte de Pacificare.

(Sursa foto deschidere: Radio Europa Liberă Moldova)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.