Toată planeta vorbește de explozia din Beirut, uitând că Rusia depozitează 20.000 TONE de muniții în Transnistria, la Cobasna. OSCE a avertizat, încă din 2007, că există riscul unui dezastru ecologic și uman


Toată planeta vorbește de explozia din Beirut, uitând că Rusia depozitează 20.000 TONE de muniții în Transnistria, la Cobasna. OSCE a avertizat, încă din 2007, că există riscul unui dezastru ecologic și uman

Într-un moment în care toată lumea vorbește despre uriașa explozie din Beirut, care a spulberat o mare parte din oraș și a ridicat numeroase semne de întrebare, medicul și blogger-ul basarabean Dragoș Galbur amintește, pe Facebook, de Cobasna, aflată în zona separatistă transnistreană, unde Rusia deține un depozit puțin spus monstruos – peste 20.000 tone de muniții, explozibil și armament, acesta fiind cel mai mare depozit militar din Europa, rămas încă de pe vremea URSS.

Ultimul control al OSCE datează din 2007, când a avertizat că o eventuală explozie a acestui depozit (muniția fiind păstrată în condiții nesigure) s-ar solda cu un dezastru ecologic și uman.

Podul.ro vă prezintă comentariul lui Dragoș Galbur:

”Toți vorbesc de Beirut, unde au explodat 2700 de tone de nitrat de amoniu și nimeni nu vorbește de Cobasna, regiunea separatistă transnistreană, la 130 km de Chișinău, unde rușii pastrează peste 20.000 de tone de muniții, explozibil și armament. Acesta fiind cel mai mare depozit militar din Europa, rămas încă de pe vremea URSS.

Ultima oară OSCE a verificat depozitul în 2007, trăgând un semnal de alarmă despre condițiile nesigure în care se pastrează explozibilul și munițiile. OSCE a declarat că eventuala explozie a acestor depozite, care nu pot fi transportate, ar provoca un dezastru ecologic și uman.

Așteptăm”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.