Un deceniu de coșmar pentru Educația din România. Suntem la mare depărtare de țintele europene

După un deceniu, țara noastră este sub media europeană la majoritatea indicatorilor-cheie din Educație, anunță oficial Comisia Europeană, care a publicat Monitorul educaţiei şi formării pe 2019.

Datele arată că educația din România se scufundă sub nivelul pe care îl avea în 2009. Într-un deceniu țara noastră a pierdut procente semnificative la majoritatea indicatorilor, fiind la mare depărtare de țintele europene.

Abandonul școlar (18-24 ani) indică un procentaj de 16.4% pentru tinerii români, comparativ cu o medie UE de 10.6%, iar ponderea absolvenților de studii superioare (30-34 ani) este 24.6% pentru România, media la nivel european fiind 40.7%.

Comisia Europeană precizează că “îmbunătățirea sprijinului acordat cadrelor didactice – în special prin reproiectarea formării inițiale a cadrelor didactice și prin consolidarea dezvoltării profesionale continue – poate contribui la ameliorarea calității și a echității”.

Tibor Navracsics, comisarul pentru educaţie, a declarat că “trebuie să investim în educaţie dacă vrem să construim o Europă rezilientă, echitabilă, a coeziunii. Mai întâi de toate, aceasta înseamnă să investim în cadrele didactice: să le punem la dispoziţie instrumentele de care au nevoie si să le acordăm recunoaşterea pe care o merită. Succesul oricărei reforme în domeniul educaţiei depinde de cadrele didactice – iată de ce este esenţial să răspundem mai bine necesităţilor lor pentru a construi un adevărat spaţiu european al educaţiei până în 2025", potrivit edupedu.ro