Un fost ambasador solicită reînceperea urmăririi penale a sinistrului Meleșcanu. Fostul ministru de Externe și-a cocoțat o rudă într-o funcție diplomatică, dar PG a clasat dosarul


Un fost ambasador solicită reînceperea urmăririi penale a sinistrului Meleșcanu. Fostul ministru de Externe și-a cocoțat o rudă într-o funcție diplomatică, dar PG a clasat dosarul

Puterea a Cincea informează faptul că diplomatul Vasile Popovici îi solicită procurorului general Bogdan Licu redeschiderea şi aducerea în faţa instanţei a dosarului penal care l-a vizat pe fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu. Vasile Popovici îl acuză pe fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, de conflict de interese, abuz în serviciu şi corupţie

Guvernul Dacian Cioloș organizase în noiembrie-decembrie 2016 un concurs, procedură meritocratică străină slugilor PSD, pentru ocuparea postului de consul general la Strabourg. Vasile Popovici este cel care a câștigat concursul. Odată cu venirea PSDragnea la guvernare, așa cum ea de așteptat, Teodor Meleșcanu, în calitate de ministru de Externe, a fentat concursul organizat de guvernarea Cioloș pentru a-și cocoța fiul vitreg pe postul de consul general la Strasbourg. Toate acestea deși în luna septembrie 2017, Popovici este primit la sediul MAE de Meleșcanu pentru a i se aduce la cunoștință că este câștigătorul unui concurs care vizează postul respectiv. În luna mai 2018, Comisia constituită în mai 2017, care îl are preşedinte pe Teodor Meleşcanu, îl propune pentru funcţia de la Strasbourg pe fiul vitreg al ministrului, Sorin Pîrvulescu. 

Ulterior, fiul vitreg al lui Meleșcanu a anunțat că din motive personale nu va mai ocupa funcția de consul general la Strasbourg, asta pentru că pe 29 august 2018 Parchetul General a dispus urmărirea penală faţă de Teodor Meleşcanu pentru abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

În cele din urmă, în decembrie 2019. Parchetul General a clasat dosarul, cu menţiunea că „faptele (abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane – n.r.) nu sunt prevăzute în legea penală”, motivând că Sorin-Adrian Pîrvulescu nu a apucat să preia postul – în care a fost numit cu încălcarea legii – şi nici să încaseze bani de la MAE, nici ca avans, pentru acea funcţie.

Vasile Popovici, cu o experienţă de 17 ani în diplomaţie a fost consul general al României la Marsilia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada României la Paris (2002-2005), ambasador al României în Maroc (2005-2011) şi ambasador al României în Portugalia (2011-2016).

CITIȚI AICI ȘI AICI TOATE DETALIILE

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.