VIDEO Cariera baronului PNL Filipescu: șpagă primită în slip, uselism virulent, probleme cu ANI și copii ținuți într-un spital mizerabil


VIDEO Cariera baronului PNL Filipescu: șpagă primită în slip, uselism virulent, probleme cu ANI și copii ținuți într-un spital mizerabil

România trece printr-o perioadă vitală pentru viitorul său, anul 2020 fiind marcat de două runde de alegeri, parlamentare și locale, iar elementul inedit este reprezentat de faptul că timp de patru ani de zile nu vom mai avea parte de scrutinuri electorale.

Astfel, este vital ca partidele anti-PSD să vină în 2020 cu o ofertă electorală imbatabilă, ceea ce ar însemna ca pe listele de candidați să nu se regăsească personaje controversate precum actualul senator PNL Răducu Filipescu, fost președinte al Consiliului Județean Călărași pentru trei mandate.

Cariera lui Filipescu este pătată de controverse privind problemele sale cu legea, incompetență, uselism virulent chiar și după ruperea USL, dar și un episod mai puțin știut, intitulat "șpaga în slip".

Șpaga în slip

Senatorul PNL Răducu Filipescu a fost protagonistul cazului "șpaga în slip", pentru care a și fost arestat, potrivit relatării fostului său șef Vergil Bănea. Filipescu era la acea vreme un simplu angajat la Întreprinderea de Transport Local, care a primit mită, inclusiv o sumă de bani în slip, de la un șofer care voia să își angajeze soția pe post de taxatoare de bilete.

Bănea povestește într-un video, cu lux de amănunte, cum i-a fost găsită mita lui Filipescu în sertarele biroului și banii în slip de către polițiști și procuror. Bănea a fost singurul martor la flagrantul "șpăgii în slip".

Dezvăluirea lui Bănea: "În jurul orei 9, 9:30, am rămas surprins când secretara m-a anunțat că doi polițiști vin cu Filipescu și cu un procuror la dvs. Bineînțeles că nu știam ce problemă era. Chiar nu m-am simțit comod în momentele respective. Am zis "ce s-a întâmplat?". Știam că el este învoit, moment în care au intrat cei doi polițiști cu el și procurorul Iordăchescu. S-au prezentat, au spus de ce au venit și că sunt invitat la dispeceratul de la poartă, unde el avea un birou, să particip la o constatare. Împreună cu ei am coborât, am mers la poartă și dânșii au început să-l întrebe pe Filipescu: "Unde este cartușul de țigări Kent?". El a ridicat din umeri spunând că nu știe nimic. Unul dintre polițiști l-a căutat în birou, în cele două laterale, și a găsit cartușul și la pus pe masă. Între timp, celălalt polițist a montat dispozitivul, iar în momentul în care l-a băgat în priză a apărut pe cartușul de țigări: mită. Filipescu nu recunoștea. Dar până la urmă a fost nevoit să recunoască. După aceea i se zice să scoată pachetul de cafea Alvorada. Iar n-a vrut să scoată nimica. Celălalt polițist a umblat în birou și a găsit și pachetul de Alvorada. L-au verificat, scria "mită". La un moment dat, unul dintre polițiști zice "scoate și cei 500 de lei pe care i-ai primit mită de la numitul Tudorache". Tudorache îl chema pe respectivul șofer, era șofer pe autobuz și voia să angajeze soția taxatoare pe autobuz, că așa era la vremea respectivă. Filipescu zicea "nu, nu nu, nu am primit niciun ban", iar polițiștii l-au dezbrăcat. Unul dintre cei doi milițieni i-a dat pantalonii jos și a rămas în slip. Nu se vedea absolut nimic, moment în care polițistul se duce în spate și când face așa la slip au căzut banii. Au luat pe fiecare în parte, i-au pus în dreptul aparatului și apărea scris pe toate bancnotele "mită". Procurorul Iordăchescu nu schița nimic pentru că era un cunoscut de-al lor. Din acest moment s-a încheiat un proces verbal. Eu am fost singurul martor lângă cei doi polițiști și respectivul procuror. Nici măcar cel care îi dăduse banii nu a fost acolo. Au încheiat documentul respectiv și bineînțeles că l-au arestat".

Vedeți video în cele ce urmează: 



Filipescu, USL-ist frenetic

În anul 2014, deși se rupsese USL la nivel oficial, iar Crin Antonescu, pe atunci președinte al PNL, a pus tunurile pe Ponta, "dragostea" față de struțo-cămila uselistă dăinuia în provincie. 

Răducu Filipescu, președinte al CJ Călărași și vicepreședinte PNL în anul 2014, anunța mândru de el că sub conducerea lui, USL-ul rămâne și funcționează ca uns în județ. 

"USL-ul rămâne în Consiliul Judeţean şi funcţionează, merge uns, nu avem nicio problemă noi, dar USL-ul merge şi în alte judeţe, nu numai aici. USL-ul nu merge la vârf, dar în rest e dragostea după lume", declara Filipescu.

Filipescu, monument de incompetență

Cât despre incompetența și delăsarea lui Filipescu aflăm o serie de amănunte de-a dreptul scancaloase. Filipescu a fost baron de Călărași, ocupând funcția de președinte al CJ din anul 2004 până în 2016, timp de trei mandate. În anul 2007, Spitalul Județean Călărași a trecut sub administrarea CJ Călărași care era condus de Răducu Filipescu. Opt ani mai târziu, spitalul putea fi catalogat, cu indulgență, ca fiind un focar de infecție, conform unui reportaj realizat de Știrile Pro TV.

Iată materialul Pro TV, realizat în 2015 (puteți urmări AICI video): "Zeci de copii din Călărași sunt internați și tratați zilnic, în condiții inumane, în mizerie, printre mucegai și rugină, în secția de pediatrie a Spitalului Județean.

Iar această situație nu se va schimbă cel puțin un an de azi înainte. Mai mult decât atât, la orice cutremur puternic, clădirea, încadrată în clasa II de risc seismic, se poate prăbuși peste pacienți și peste angajații spitalului.

De ce nu s-a făcut nimic până acum? Pentru că au existat alte priorități, spun cei de la Consiliul Județean Călărași, în administrarea căruia se află de 8 ani unitatea medicală.

Reportaj cu camera ascunsă: De cum pășim în secția de pediatrie, suntem avertizați de mamele care-și au copiii internați acolo că am pătruns într-un focar de infecție. Pereții sunt scorojiți și mucegăiți, toaletele pline de rugină și mizerie, faianța stă să cadă, iar mobilierul are câteva decenii. Peste toate tronează nepăsarea angajaților spitalului.

Mama: “Nu se face curățenie sau când se face se spală cu un singur mop toate saloanele, cu o singură apă. Uite în chiuveta aia să vezi ce e, în oglinzi. Nu se poate așa ceva.”

Mama: “Aici te îmbolnăvești de 1.000 de ori mai rău decât atunci când vii. Sunt și gândaci, frig.”

De teama ca cei mici să nu se îmbolnăvească și mai tare, mamele fac ele curățenie în salon și își aduc așternuturi de acasă.

Până și personalul medical se plânge de condițiile mizerabile, dar nu face nimic pentru a le schimba. Conducerea spitalului, responsabilă de curățenie, a refuzat să dea explicații.

Nu doar sănătatea pacienților și a angajaților spitalului este în pericol, ci chiar viața lor. Corpul în care se află secția de pediatrie este încadrat în clasa a doua de risc seismic".

În acest sens, vă prezentăm o galerie foto terifiantă:

Probleme cu ANI

La sfârşitul anului 2011, Agentia Naţională de Integritate (ANI) a înaintat către parchet un dosar privind faptul că Răducu Filipescu ar fi comis abuz în serviciu şi ar fi în incompatibilitate, după ce acesta, în exercitarea celui de-al doilea mandat, şi-ar fi dat bani singur. Din poziţia de preşedinte al CJ Călăraşi, Răducu Filipescu ar fi semnat alocarea a peste un milion de lei, în 2009 şi 2010, către două firme, pe care tot el le conducea. Este vorba despre  SC EcoAqua SA şi SC Ecomanagement Salubris SA, înfiinţate ca două asociaţii de dezvoltare intracomunitară, persoane juridice de drept privat cu statut de utilitate publică. Ele aveau ca scop  reabilitarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare şi de colectare a deşeurilor reziduale din tot judeţul. „Filipescu Răducu-George a votat şi semnat Hotărârile Consiliului Judeţean Călăraşi nr. 32/2009 şi nr. 25/2010 privind aprobarea bugetului Judeţului Călăraşi pe anul 2009, respectiv pe anul 2010. Prin intermediul celor două hotărâri, a fost aprobată şi alocată suma totală de 1.045.000 lei către cele două asociaţii de dezvoltare intercomunitară, EcoAqua şi Ecomanagement Salubris în cadrul cărora Filipescu Răducu-George deţine calitatea de preşedinte şi funcţia de preşedintele al Consiliului Director”, se arăta în comunicatul ANI de la vremea respectivă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.