VIDEO Klaus Iohannis a făcut marele anunț: Ludovic Orban este propunerea de prim-ministru


VIDEO Klaus Iohannis a făcut marele anunț: Ludovic Orban este propunerea de prim-ministru

Președintele României Klaus Iohannis a susținut marți o declarațe de presă în cadrul căreia a anunțat propunerea de premier: Ludovic Orban.

"Acum puține zile a trecut moțiunea de cenzură și a căzut Guvernul PSD-ist și este foarte bine așa. Fiindcă PSD, din 2017 încoace, a avut 3 Guverne care au dăunat grav României. PSD a inhibat efectiv dezvoltarea României și ne-a ținut pe toți pe loc. Acest lucru a fost până la urmă constatat de toate partidele din Opoziție și în acest fel a fost posibilă moțiunea de cenzură care a fost un real succes pentru Opoziție.

După consultările cu partidele politice parlamentare și cu formațiunile politice parlamentare am tras concluzia pe care am spus-o și după prima rundă de consultări, că se conturează un Guvern în jurul PNL. Repet ce am spus atunci. PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși, chiar dacă este foarte dificil, să-și asume guvernarea în această perioadă de tranziție. Despre asta vorbim, despre o perioadă de tranziție. Guvernul care va fi instalat săptămânile viitoare va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Și dacă veni vorba de alegerile parlamentare, repet, personal, cred că anticipatele sunt o soluție foarte bună, dar nu acum cu Guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest Guvern eșuat este o zi pierdută pentru România, un risc pentru români. 

Așadar, am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL, președintele celui mai mare partid din Opoziție, promotorul principal al moțiunii de cenzură. Așa este democratic corect, așa se va întâmpla.

În continuare sper ca toți actorii poitici să înțeleagă că suntem în criză politică și cu cât mai repede se ajunge la o soluție satisfăcătoare, bună pentru români și România, cu atât mai bine. Cred că trebuie instalat urgent noul Guvern pentru a putea îndeplini câteva sarcini care sunt în așteptare: organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea proiectului de buget pentru 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar și multe alte lucruri pe care le aștept de la Guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziție de succes fiindcă asta ne dorim cu toții

Sigur, am discutat în zilele care au trecut și ce trebuie să facă Guvernul și ce poate să facă Guvernul. Situația nu va fi simplă deloc fiindcă Opoziția în Parlamentul României este atât cât am văzut-o la moțiunea de cenzură și va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate cum va fi de exemplu Legea Bugetului pentru anul 2020. Dar toate aceste lucruri sunt posibile, am toată încrederea că Guvernul Orban se va ocupa la modul cel mai serios de toate aceste chestiuni", a spus Klaus Iohannis.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a organizat două runde negocieri și consultări cu partidele parlamentare pentru a lua decizia privind nominalizarea premierului. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.