VIDEO Orban dă de înțeles că va încerca să fenteze decizia CCR. Răspunsul straniu al liderului liberalilor: Pot să îmi doresc și anticipate și reînvestirea Guvernului!


VIDEO Orban dă de înțeles că va încerca să fenteze decizia CCR. Răspunsul straniu al liderului liberalilor: Pot să îmi doresc și anticipate și reînvestirea Guvernului!

Președintele PNL Ludovic Orban a criticat luni CCR după decizia prin care a fost admisă sesizarea PSD privind un conflict juridic între președintele Klaus Iohannis și Parlament în urma redesemnării liderului liberalilor pentru funcția de premier pentru a forța alegerile anticipate. 

Astfel, Orban a atras atenția că CCR, de câțiva ani, ia decizii care favorizează PSD și care afectează atribuțiile președintelui României.

Mai mult, liderul PNL a luat în râs decizia CCR: "Ce înțeleg din această decizie a CCR? Că președintele treubie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru care să încerce să formeze o majoritate parlamentară. Ar trebui în decizia CCR, Curtea Constituțională să zică că cine este desemnat candidat la prim-ministru trebuie să se ducă la detectorul de minciuni dacă spune adevărul că vrea să formeze o majoritate".

De asemenea, Ludovic Orban a declarat că rămâne propunerea PNL de premier și va aborda public strategia prin care va încerca să formeze o majoritate parlamentară în cazul în care președintele Klaus Iohannis îl va desemna premier și pentru a treia oară. În acest context, premierul interimar a fost întrebat dacă vrea anticipate sau vrea învestirea Guvernului, iar acesta a oferit un răspuns straniu: "Pot să îmi doresc amândouă lucrurile deodată".

Ludovic Orban: Aproape orice conflict juridic de natură constituțională, orice sesizare a CCR a fost tratată de Curtea Constituțională de pe poziții partizane, dându-se satisfacție PSD, atât pe vremea în care Dragnea era președinte al Camerei Deputaților, cât și astăzi. Nu putem să nu constatăm un partizanat evident în favoarea PSD, care a fost manifestat sistemic de ani buni în deciziile CCR. 

Personal, nu pot să înțeleg pe ce text constituțional se bazează această decizie. În cuprinsul comunicării pe care a făcut-o CCR, CCR se contrazice. CCR invocă o decizie a CCR privitoare la un proiect de reivuzire a Constituției care a avut loc în anul 2014, uitând că în anul 2018, prin decizia nr.875, a statuat privitor la Curtea Constituțională faptul că acele pronunțări ale CCR privitore la inițiativele de revizuire a Constituției care nu au fost materializate, care nu au fost adoptate nu pot face parte din jurisprudența CCR. 

Este clar că deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui României. Președintele este persoana publică cu cea mai mare legitimitate din arhitectura instituțională a statului român, deoarece este ales direct cu o majoritate de 50%+1 din cei care merg la vot. Președintele României a fost ales în 2019 cu o majoritate de două treimi. 

Ca un fir roșu, de câțiva ani, CCR, prin deciziile pe care le ia, afectează atribuțiile constituționale ale președintelui. 

Dacă citiți Constituția, președintele nu este constrâns să numească un premier, că există o procedură constituțională foarte clar stabilită. Doar dacă există un partid care în alegeri obține 50%+1, abia în acea situație președintele trebuie să desemneze un premier din partidul care a obținut 50%+1. 

Jurnalist: Mai pot avea loc anticipate? 

Ludovic Orban: Cu siguranță. 

Ludovic Orban: Ce înțeleg din această decizie a CCR? Că președintele treubie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru care să încerce să formeze o majoritate parlamentară. Ar trebui în decizia CCR, Curtea Constituțională să zică că cine este desemnat candidat la prim-ministru trebuie să se ducă la detectorul de minciuni dacă spune adevărul că vrea să formeze o majoritate. 

Jurnalist: Care va fi propunerea PNL de premier? 

Ludovic Orban: Propunerea PNL de premier este cunoscută. E o decizie a Consiliului Național al PNL. Primul gând care îmi vine în cap e să declar public că voi încerca să formez majoritate parlamentară. Și voi încerca să formez o majoritate parlamentară. 

Jurnalist: De ce mai primește PNL parlamentari din celelalte partide? 

Ludovic Orban: Pentru a căuta să formeze o majoritate. 

Jurnalist: Vreți anticipate sau reînvestirea Guvernului? 

Ludovic Orban: Pot să îmi doresc amândouă lucrurile deodată.

Urmăriți video în cele ce urmează:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.