Guvernul Japoniei îi va ajuta financiar pe lucrătorii sexuali în timpul pandemiei! Presiunile Yakuza, sau grija pentru femeile abuzate și exploatate de una dintre cele mai periculoase mafii ale lumii?


  • ACP
  • Apr 8, 2020 19:49
  • 2030
Guvernul Japoniei îi va ajuta financiar pe lucrătorii sexuali în timpul pandemiei! Presiunile Yakuza, sau grija pentru femeile abuzate și exploatate de una dintre cele mai periculoase mafii ale lumii?

Hotărârea guvernului japonez de a-i ajuta pe durata pandemiei pe cei care muncesc în regim de freelance, hotărâre introdusă separat de programul care îi vizează pe angajații companiilor, a fost modificată, în 7 aprilie, pentru a introduce între beneficiarii ajutorului guvernamental și categoriile care fuseseră excluse inițial.

Ajutorul de ¥4,100 (38$) pe zi pentru cei care nu au putut munci începând cu 27 februarie până pe 30 iunie, deoarece și-au pierdut locurile de muncă ori au fost nevoiți să stea cu copiii, în cazul în care aceștia învățau în școlile care au fost închise, nu era prevăzut să fie acordat și lucrătorilor sexuali. Ministrul Muncii – Katsunobu Kato – spusese doar cu câteva zile înainte că nu consideră potrivit să beneficieze de susținere publică și cei care lucrează în domeniul sexual, dar imediat a avut de făcut față presiunii asociațiilor care apără interesele celor ce lucrează în acest domeniu.

Yukiko Kaname, șefa asociației Swash ( Sex Work and Sexual Health), care a presat guvernul să își schimbe hotărârea inițială, a insistat cu ideea că fiii și fiicele lucrătorilor sexuali nu poartă nici o vină pentru îndeletnicirile părinților și trebuie ajutați – mai multe detalii AICI.

În Japonia există o lege care interzice de facto prostituția, dar, pe lângă faptul că nu prevede nici un fel de pedeapsă, are și o mulțime de neclarități, astfel că, de exemplu, escortele, animatoarele ori lucrătoarele din saloanele de masaj erotic își desfășoară îndeletnicirile fără să aibă probleme cu legea, deși ele obișnuiesc să depășească de multe ori limitele legii.

Dar o problemă mai mare a guvernului este că bună parte din afacerile legale sau nu legate de sex sunt patronate de crima organizată și un ajutor dat acestei industrii devine un ajutor îndreptat către infamele mafii japoneze. ”În trecut a fost o problemă reală când au fost acordate subsidii pentru firmele care desfășurau activități cu specific sexual, pentru că acestea erau legate de crima organizată”, a spus un oficial al Ministerului Muncii japonez.

Acum însă, ministrul Katsunobu Kato a anunțat că și afacerile din această industrie care își vor păstra angajații, plătindu-i, vor primi ajutor din partea guvernului – mai multe detalii AICI.

Faptul că există legături între membrii de rang înalt al partidului de guvernământ și mafia care operează în zona politică a devenit evident în anii din urma, dar e greu de înțeles dacă ministrul și-a schimbat hotărârea la presiunea celor din acea zonă sau din înțelegere pentru situația femeilor care activează în domeniul sexual. Oricum ar fi, susținerea acordată afacerilor din zona gri a divertismentului cu tentă sexuală devine de facto susținere directă și pentru organizațiile de crimă organizată (shinogi yakuza) din Japonia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.