Clanul Dragnea, salvat de o justiție putredă. Birchall: "MJ are obligația să vină, în regim de urgență, cu acest pachet legislativ! Se impune revizuirea Constituției!"


Clanul Dragnea, salvat de o justiție putredă. Birchall: "MJ are obligația să vină, în regim de urgență, cu acest pachet legislativ! Se impune revizuirea Constituției!"

Marian Fișcuci, cel mai bun prieten al pușcăriașului Liviu Dragnea, a fost achitat într-un dosar greu de evaziune fiscală. SC PROINVEST S.R.L. Alexandria, controlată de Fişcuci, realiza o vânzare fictivă către firma FAN SPEED Nikopole, controlată de Simionescu Adrian Constantin şi Marinaş Florinel, (operaţiune scutită de TVA), după care, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea PROINVEST SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia. (citiți AICI mai multe detalii

Într-o țară cu o justiție funcțională, Fișcuci nu ar fi fost achitat, dar în România trebuie precizat că Înalta Curte de Casație nu mai are voie să includă în probatoriu rezultate ale activităților de supraveghere tehnică. În acest sens, subliniem că dosarul lui Fișcuci a fost construit pe baza unor înregistrări făcute de Serviciul Român de Informații și oricât de solide sunt probele nu mai au vreo relevanță juridică. 

În acest context, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a cerut ministerului de resort să vină în regim de urgență cu un pachet legislativ prin care să dispară lacunele din sistemul judiciar care favorizează infractorii.

Amintim că CCR a admis în luna februarie 2020 o excepţie de neconstituţionalitate privind o prevedere din Codul de procedură penală care se referă la folosirea interceptărilor în cadrul proceselor penale. Astfel, CCR a eliminat complet din dosarele în curs de judecată interceptările efectuate cu tehnica SRI în baza unui mandat de siguranță națională (MSN) emis de Înalta Curte. Astfel, Birchall a subliniat, totodată, necesitatea modificării Constituției

Birchall, pe Facebook: "Absurdul situației de a avea dovezile infracțiunii și de a nu le putea utiliza. Efect garantat: pierderea încrederii în actul de justiție și de dreptate! Anul trecut în cadrul Ministerului Justiției am înființat un grup de lucru special care a analizat deciziile CCR cu scopul de a formula și promova măsurile legislative care se impun pentru ca astfel de decizii să fie evitate! Ministerul Justiției are obligația să vină, în regim de urgență, cu acest pachet legislativ! Este evident că în absența unei intervenții legislative privind regimul probelor astfel obținute infractorii vor continua să scape, întrucât mijloacele de probă vor fi eliminate (inclusiv fizic) din dosarele aflate pe rolul instanțelor. În plus, eu chiar cred că se impune revizuirea Constituției!".

Foto Dragnea: Elisa Bouleanu, Adevărul

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.